Személyi hitelek ideje

2023.10.05. 07:00

Hitel segíthet kihúzni a következő fizetésig

Az infláció gerjesztette magas kamatok miatt szinte megállt a lakáshitelezés, a személyi hitelek felvétele viszont csúcsokat dönt. Pénzügyi szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy egyre többen csak személyi hitelek segítségével tudnak kijönni a havi jövedelmükből, illetve kisebb otthoni beruházásokat végrehajtani.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az idei első negyedévvel ellentétben a 2023-as év többi részében már több kölcsönt vett fel a lakosság, mint amennyit törlesztett, derült ki egy elemzésből. Társadalmi szempontból nem túl jó jel, hogy főként azok a hitelek fogytak, amelyeket napi megélhetésre vehettek fel az ügyfelek. A forint alapú személyi kölcsönökre kötött szerződések száma rekordszintre, 834 ezerre ugrott 2023 második negyedévében. 

A teljes személyihitel-állomány 1350 milliárd forint körül mozog, és a hitelfelvevők 4,13 százalékánál 90 napon túli késedelmes a fizetés. Ez az arány hat­éves csúcsnak felel meg. Az idei második negyedévben 5,2 milliárd forinttal nőtt a hitelek állománya, ennek fele, azaz 2,6 milliárd forint a személyi kölcsönökhöz volt köthető, hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank. 
A szerződött hitelösszegek egyre alacsonyabbak, miközben a havonta aláírt szerződések száma magas: ez is azt a feltételezést erősíti, hogy egyre többen azért veszik fel a személyi kölcsönt, mert napi pénzügyi problémáik vannak. Két éve a hitelfelvevők célja jellemzően lakásfelújítás vagy autóvásárlás volt. 

A folyószámlahitelek állományának növekedése is arra utal, hogy sokan nehezen jönnek ki a jövedelmükből. Majdnem másfél millió lakossági ügyfélnek van folyószámlahitele a magyar bankokban, és a jegybanki adatok szerint ezek a számlák átlagban több mint 230 ezer forintos mínuszban voltak a félév végén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában