Karácsony előtt

2023.11.24. 13:51

Egyre többe kerül az előre eltervezett kiköltekezés

Egy friss kutatás szerint a tavalyinál 11 ezer forinttal többet, átlagosan 71 ezer forintot terveznek karácsonykor költeni a magyarok. Somogyban továbbra is népszerűek az elektronikai termékek és az ünnepek előtt előreláthatóan jócskán megugrik a játékboltok forgalma is. A vevők tudatosan keresik a kedvezményeket.

Harsányi Miklós

Fotó: Bujdos Tibor

– Szerintem a karácsonyi slágertermékek között megtalálható majd a nagy kép­ernyős tv, az okosóra és a laptop, s akinek lehetősége van, a következő hetekben konyhai robotgépet, mosó- vagy szárítógépet vásárol – mondta Jó László, a Kereskedők és Vendéglátósok Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) somogyi elnöke. – A játék és a ruházati termékek forgalma minden bizonnyal megugrik, mindenki szeretné meglepni családját, s könnyen elképzelhető, hogy lesznek, akik hitelből oldják meg az ajándékozást. 

A tavalyinál 11 ezer forinttal többet, átlagosan 71 ezer forintot terveznek karácsonykor költeni a magyarok, idén az ajándék ára kevésbé fontos szempont, derült ki egy mobilszolgáltató friss kutatásából. A felmérés szerint az emberek fele már december előtt elkezdi a karácsonyi vásárlást. A vásárlók tudatosan keresik a kedvezményeket, akciókat. A válaszadók átlagosan hat embernek vesznek ajándékot, elsősorban közvetlen családtagjaiknak. A kutatás eredményei alapján a magyarok továbbra is leginkább szélesebb családi körben, rokonokkal (49 százalék) vagy szűk családjukkal (43 százalék) ünnepelnek. 

Harag Tamás kaposvári kereskedő azt mondta, az elmúlt időszakban érezhető volt a visszaesés, de karácsony előtt abban bízik, hogy érdemben nő a forgalmuk. Több mint 150 féle női táskát és pénztárcát forgalmaznak, az ünnephez kapcsolódó szezonális terméket is értékesítenek. 

– Az utóbbi években étrend-kiegészítőt és vitamint is szoktak karácsonyra vásárolni – monda Györe Katalin, az egyik belvárosi biobolt üzletvezetője. – Akadnak olyan vevők, akik vásárlási utalvánnyal kedveskednek a rokonaiknak, volt, aki tavaly három, egyenként 20 ezer forintos kupont kért. 

Gerhát Györgyi, az egyik kaposvári papírkereskedelmi cég ügyvezető-tulajdonosa hangsúlyozta: az ünnepek előtt a csomagolóanyagokból és szalvétákból is több fogy, arra számítanak, a dekortermékek iránt tovább nő majd az érdeklődés. 

Krista Zoltán ságvári kistermelő az idén is karácsonyi meglepetéssel készül, a vevők immár negyedik éve ünnepi csomaggal lephetik meg szeretteiket. Egyre nagyobb igény van az egyedi ízekre, az egyik összeállításban a málnaszörpön kívül kovászos sütőtök és rozmaringos hagymakrém is található. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában