Fotók

2023.11.18. 19:45

Olaszországba és Ukrajnába is kerül a csurgói fenyőből

Fűrésztől hangos Csurgó és környéke, miután megkezdődött a fenyőfák kivágása a napokban. Idén a termelők költségei is nagy mértékben emelkedtek, így átlagosan 15-20 százalékkal drágábban vásárolhatunk karácsonyfát.

Fotó: TIBOR KOVACS

Amerre a szem ellát mindenhol behálózott fenyőfákat találni Csurgón és környékén. Már most nekiállnak a fenyők kitermelésének, hogy az ünnepekre mindenhova odaérjen. 

– Már hónapok óta elkezdtük a jelöléseket, minőség, méret, magasság és fajta szerint osztályozzuk a fákat, valamint a gyökeresek kiszedése mellett pár napja már vágunk is fenyőket – mondta el Szabó István, a FenyőFarm Kft. társtulajdonosa. Hozzátette: az elmúlt hetek párás, csapadékos időjárása kedvezett a növénynek, jól megszívta magát és tartósabb, lédúsabb emiatt. 

– A hazai piacra saját és a környékbeli termelők 60-80 ezer fenyőfája utazik, míg Olaszországba földlabdásat szállítunk, de  megjelent a vásárlók között Románia mellett Ukrajna és Moldova is – jegyezte meg Szabó István. – Kell nyolc-tíz nap a kitermelésre, a nordmannal, ezüstfenyővel majd a luccal kezdtünk, sok multiáruháznak határidőhöz van szabva, hogy mikortól áruljanak – tette hozzá a társtulajdonos. 

Megjegyezte: a legjobban nordmann bírja a szárazságot, igaz a piacon ez drágább is, de átlagosan 6-10 év, mire a fa eléri a másfél-két méteres magasságot. Kiemelte: a megemelkedett kitermelési költségek, műtrágyák, permetszerek, üzemanyag árak és bérköltségek miatt drágább lesz idén a karácsonyfa. 

– Nem tudjuk a tavalyi árat hosszabb távon tartani, átlagosan 15-20 százalékos árnövekedés várható – mondta a fenyőfákkal foglalkozó vállalat társtulajdonosa. Magyarországon mintegy kétezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente mintegy 400–500 hektárt vágnak ki karácsonyra. Dél-Somogyból, Vas és Zala megyéből kerül a legtöbb fa a családi otthonokba. Berzence, Csurgó környékén közel százan foglalkoznak fenyőfa termesztéssel.

Géppel és kézzel is termelik ki a fenyőt

Évek óta helyi és környékbeli alkalmi munkavállalókkal dolgoznak és azt látják idén nem kellett keresni a munkaerőt. 
– Nem könnyű a környéken munkát találni, már négy éve dolgozok ebben a szakmában, óránként akár kétezret is meg lehet keresni – mondta el Czene Viktor berzencei dolgozó. Mivel kevés idő alatt kell nagyobb mennyiségű fenyőt kitermelniük, így idén egy új munkagépet is vásároltak. 

– Berakjuk a fenyőt, majd a gép behálózza és felviszi szalagon és miután a rakodótér megtelt, csak le kell borítani, kevesebb munkaerő kell hozzá és gyorsabb a folyamat – mondta Szabó Ruben, aki édesapja révén gyerekkora óta részt vesz a fenyőkitermelésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában