Csere helyett javítás

2023.11.21. 11:23

Öreg traktor nem vén traktor, csak épp jó sokat kell költeni rá

A traktorértékesítés októberben jelentősen csökkent országosan: az összesen eladott 184 erőgép valamivel több mint a fele az egy évvel korábbinak. A somogyi gazdálkodók szerint a járműcseréhez támogatásra és a mostaninál jóval magasabb terményárakra volna szükség.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Két traktorom van, az egyik 27 éves, a másik 2002-es gyártmány – mondta Bodolai Róbert szentgáloskéri őstermelő. – Kilenc hektáron termesztek kukoricát, búzát és árpát. A traktorok fenntartására, szervizelésére évente nagyjából 400 ezer forintot költök.
Bodolai Róbert szerint az eleve drága agrárgépek és az alacsony felvásárlási árak miatt egy traktorcsere manapság szinte csak pályázati támogatásból képzelhető el.

Szarka Szabina, a lapapusztai Szarka-Agro Kft. ügyvezetője elmondta: két traktort használnak, az átlagéletkoruk 15 év. Náluk évente csaknem hárommillió forintba kerül az erőgépek javítása, működtetése, az idén azonban nem várt kiadással szembesültek, az idősebbik, 17 éves járműnél motorcserére volt szükség, ami hárommillió forintba került. Szerinte a magasabb terményárakon kívül szükség van az ágazat jövedelemtermelő-képességének erősödésére, így lenne esély műszaki fejlesztésre.

– Összesen hat traktorból áll a gépparkunk, a legidősebb 20 év feletti, s utoljára négy éve 50 millió forintért egy 195 lóerős gépet vásároltunk – közölte Szente Mihály, a ságvári Tricciana Zrt. elnöke. – Az önerőn kívül hitelből szereztük be, s azóta 2022-ben 125 millió forintért egy használt kombájnt is vettünk.

Az erőgépek átlagéletkora tíz év körül alakul, a szervizelésre évi csaknem 12 millió forintot költenek. Szente Mihály hangsúlyozta: számos nyugat-európai gazdaságban általában négy-öt évente lecserélik a traktorokat.

A ságvári vállalkozásban pillanatnyilag kettő, 300 ló­erő feletti erőgépet használhatnak, ám mivel az egyikben több mint tízezer üzemóra van, ezért két-három év múlva időszerűvé válik egy újabb jármű üzembe állítása. A cserét az is indokolja, hogy a sok apró területen kívül több, közel száz hektáros táblát is művelnek.

Feleannyi gépet adtak el mint egy éve

Idén októberben jelentősen visszaesett a traktorértékesítés Magyarországon. Az összesen eladott 184 erőgép az egy évvel korábbihoz képest 45,1 százalékos visszaesést mutat, tavaly októberben ugyanis 335 traktort vásároltak a gazdálkodók, számolt be a vg.hu. A 2021-es adatokhoz képest is kisebb az idei eladások száma: két éve októberben 252 gépet értékesítettek. 

Idén október végéig összesen 2657 traktor talált gazdára a gazdálkodók körében, ami 2022 első tíz hónapjához képest 29,5 százalékos csökkenést jelent, akkor 3768-at értékesítettek az országban. 
Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi alelnöke kiemelte: döntő, hogy gazdaságos üzemeltetésű, hatékony géppark álljon a somogyi gazdálkodók rendelkezésére. – Az erőgépek ára jelentősen függ a felszereltségtől, de már egy kisebb teljesítményű új eszköz beszerzése is jelentősebb fejlesztésnek számít a gazdaságokban – mondta lapunknak a kamara somogyi alelnöke. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában