Erdőgazdálkodás

2023.12.18. 07:00

Uniós pénzből telepíthetik a fát az erdőgazdálkodók

Megkezdődött az erdőterületek Natura 2000 támogatásának kifizetése, közölte az Agrárminisztérium. Országosan 2000 támogatási kérelemre mintegy öt és fél milliárd forint érkezhet meg az erdőgazdálkodók számlájára. Somogy jól teljesített az erdőtelepítések vonatkozásában, mert országosan a harmadik helyet foglaljuk el.

Kovács Gábor László

Fotó: Dániel Berán

A 2023-as évre esedékes erdészeti jogcímű támogatások kiutalásai megkezdődtek, erősítette meg érdeklődésünkre a somogyszobi Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. A legnagyobb tételt az erdőtelepítés jelentette, de emellett küldtek be más kifizetési kérelmeket. A jogcímeket az egységes kérelmekben kellett feltüntetni még májusban, magyarázta. Az egységes kérelmek kifizetése az év végén indul meg, és ez jó hír az erdőgazdálkodók részére az idén is. 

– A problémamentes területek átmentek az ellenőrzésen, ezeknél indulhatott meg a kifizetés, és addig tart a folyamat, amíg minden egyes kérelmet teljesítenek – ismertette Mocz András. – A következő évi kifizetések már az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) rendszerből történnek majd, és az erre szóló felhívásokra már készülnek az erdőgazdálkodók.

Jó hír, hogy a KAP-ban megnőttek az erdészetekre elkülönített források, méghozzá a háromszorosára, tette hozzá. Az előző támogatási ciklusban ugyanis 106 milliárd forintot költhettek erre a célra, de most a KAP-ban 310 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Az előkészületek már megkezdődtek, ugyanis a jövő év elején már kibocsátják a felhívásokat, és 2024-ben indulnak az új pályázatok. Az egységes kérelmekhez hasonlóan kell majd igényelni az új forrásokat januártól, szerepel benne az erdőtelepítés, a fiatal erdők ápolása-nevelése, a Natura 2000-es területek támogatása, és a környezetgazdálkodás kifizetése. A finanszírozás nagy része uniós forrásból érkezik, erősítette meg, és jó eredménynek tartja, hogy Somogy országosan is az előkelő harmadik helyen áll a vármegyék között az erdőtelepítések területén.

Áthidalták az átmeneti időszakot a meghosszabbított pályázati lehetőséggel

A „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című pályázati felhívás alapján hosszú évek óta vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, melynek célja az erdőgazdálkodók felmerülő többletköltségeinek fedezése és a bevételkiesés ellentételezése, fűzött kommentárt a pénzek kifizetésének bejelentéséhez Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy a gazdák érdekeit szem előtt tartva az agrártárca 2023-ra meghosszabbította a pályázati felhívást, áthidalva ezzel a Közös Agrárpolitika megvalósításában bekövetkezett átmeneti időszakot, ami az idei évet illeti. Ennek köszönhetően érkezhet meg az erdőgazdálkodók számlájára a következő napokban közel 2000 támogatási kérelem vonatkozásában mintegy öt és fél milliárd forint. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában