Balatonboglár

2023.12.11. 05:45

Világválságok között is fejleszteni tudtak

Végéhez közeledik az önkormányzati ciklus, amely az egyik legtöbb kihívással teli időszak volt Balatonboglár számára. A képviselő-testületnek a nagyvilágot érintő, hazánkat is sújtó válságok között kellett irányítania a Balaton-parti város életét.

Koszorus Rita

– Előbb a koronavírus okozta kihívásokkal kellett megküzdenünk, majd az azt követő gazdasági válsággal, legutóbb pedig az orosz–ukrán háború okozta energiaválság állított komoly feladat elé minket. Ennek ellenére Balatonboglár túlélte a válságokat, sőt fejlődni is tudott ebben a kihívásokkal teli időszakban – értékelte a mögöttünk álló éveket Mészáros Miklós polgármester. Az elmúlt öt év alatt 5 milliárd forint értékben készültek fejlesztések Balatonbogláron. 

A beruházások alapját a város saját forrásai adták egymilliárd forint értékben, a fennmaradó 4 milliárd forintot támogatásokból nyerték el elképzeléseik megvalósításához. – Ennek része a jelenleg is zajló 100 millió forint összköltségű aszfaltozási programunk, amely keretében megújul az Erzsébet és a Virág utca, a szőlőskislaki Királyleányka utca, valamint a kislaki kerékpárút és a várost elkerülő Klapka utca is. A tervezőasztalon vannak már a város nagyszabású átépítését célzó fejlesztés tervei, amely eredményeként hamarosan teljesen megújulhat a Vörösmarty tér – foglalta össze Mészáros Miklós. 

A zöldváros-szemléletet szem előtt tartva olyan koncepciók valósulnak meg Balatonbogláron, hogy közben a város még élhetőbb legyen. Ezt a célt szolgálja a készülő Gaál Gaszton-terv is, amelyről a legutóbbi közmeghallgatáson is hallhattak a városlakók. A fejlesztés részeként 2032-ig a város összes zöldterületét megújítják.

Ezer fát ültetnének tíz év alatt

Gaál Gaszton születésének századik évfordulójára készül el a róla elnevezett városfejlesztési terv, amely a nagybirtokos politikus munkájának folytatása. Az egykori vármegyei főispán ültette a Várdomb feketefenyőit, amely mostanra megújításra szorul. Az általa telepített fák száma eléri az ezret Balatonbogláron, a következő tíz évben ugyanennyit terveznek elültetni a településen. Mészáros Miklós elmondta: a következő 100 év fáit ültetik most el, ezért meg kell oldani a nyári aszály idején az öntözést a növényeknek. Fát kapnak a kicsik is Bogláron, a tervek szerint az életet szimbolizáló alkotáson virtuális levélkéken jelenítik majd meg az újszülött városlakók neveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában