Találkoztak a régió méhészei

2024.01.20. 14:47

Nyomott áron, vagy sehogy sem tudják eladni a mézet

Négy év kihagyás után újra Kaposváron találkoztak a dél-Dunántúl méhészei, ezúttal a sportcsarnok adott otthont a nagy múltú rendezvénynek. A szakmai előadások annyira népszerűek voltak, hogy alig lehetett azokra bejutni.

Koszorus Rita

Méhészeti eszközök, munkaruhák és természetesen termékek között válogathattak azok, akik ellátogattak szombaton a 23-ik Dél-Dunántúli Regionális Méhésztalálkozóra. A szélrózsa minden irányából érkeztek érdeklődők, hiszen Erdélyből és Szerbiából jöttek határon túli szakemberek, de nem csak a régióból, az ország más szegleteiből is voltak látogatók. – Celldömölkről jöttünk nyolcan, egy kis busszal, ez egy kicsit kirándulás is nekünk. Különösen nincs szükségem semmire, de most úgy vagyok, ha meglátok valamit, nem baj, hogy van már egy, veszek még legyen tartalék, mondta a 36 éve méhészkedő Lukács Csaba, aki jelenleg 80 családdal dolgozik. Két éve lettem nyugdíjas, azóta visszavettem a munkából, régebben 120 családdal munka mellett vándoroltam volt. De már nem bírom úgy, ahogy régen, tette hozzá a celldömölki méhész. 

Nincs keret költekezni 

Mézespuszedli, termelői mézek, kártevők elleni szerek és a méz előállításához, a méhek gondozásához szükséges eszközök, védőöltözékek is kaphatóak voltak a vásáron. – A kaptárak iránt sokan érdeklődnek, de emellett díszdobozokat is készítünk méhészeknek, hiszen volt egy ilyen felhívás, hogy ajándékozzunk mézet. Sajnos sokan idejönnek, megcsodálják a termékeinket, de csak lefotózzák, költeni már kevesen akarnak rá, mondta a szederkényi Lovas Szilárd, aki lézergravírozással is foglalkozik a kaptárkészítés mellett. Mint mondta, korábban asztalosként dolgozott, ezt követően váltott a kaptárakra, de ma már az is megkérdőjeleződött, érdemes -e ezzel foglalkozni, hiszen a faanyag roppant drága lett.

 

Nehezen tudják eladni a mézet 

Azt pedig nem tudják megfizetni a méhészek, tekintve, hogy sok méhésznél hordókban áll a nektár, nem tudják eladni. – A méz értékesítése problémát jelent, sok méhész csak nagyon nehezen tudja értékesíteni a jó minőségű termelői mézt. És olyan nyomott áron vásárolják fel, amivel már hosszú évek óta nem találkoztunk, mondta Horváth Zsolt, a Kaposvár és Környéke Méhészeinek Egyesülete elnöke. Ahhoz pedig, hogy megfelelő színvonalon és mennyiségben termeljenek, a méhek jó kondícióban legyenek a tavaszi, termelési időszakra, be kell ruházni. – Sokan már felélték a tartalékaikat, mert befektetés nélkül, nem tudunk működni, tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában