Vesszük a használtat

2024.02.26. 17:30

Év eleji cseredömping: csaknem hetvenötezer autó cserélt gazdát januárban

Januárban csaknem hetvenötezer autó cserélt gazdát az egyik gépjárművekkel foglalkozó portál adatai szerint hazánkban. Az előző hónapokhoz képest 18 százalékos növekedést mutat a használt autók adásvétele. A somogyi kereskedők is élénkülést tapasztalnak a piacon.

Góz Lilla

Hárommilliótól nyolcmillió forintig kínál használt autókat eladásra az egyik kaposvári kereskedés. Többségében dízel gépjárművekkel foglalkoznak.  

 A január jó hónap volt az eladásokat tekintve, de hasonló forgalmat láttunk, mint az előző évben 

– mondta el Bali Attila, az A-2009 Kft. tulajdonosa. Szerinte a vásárlóik többsége nem ragaszkodik a márkához, átlagosan tízéves korig keresnek jó állapotú gépjárműveket. 

Azt látjuk, hogy a piac nem kiszámítható, de a forgalom nagyjából a koronavírus előtti időszakot idézi.

 Bali Attila szerint nagyon jelentős az internet térhódítása az autópiacon, az ügyfelek kilencven százaléka az online térben nézi ki a gépjárművet, kevés az olyan vásárló, aki az utcán sétálva tér be hozzájuk. – Az elmúlt tíz évben már alvázszám alapján vagy a márkakereskedésben mindent le lehet kérdezni egy használt autóról, ez nem csak a vásárlónak, hanem a kereskedőknek is biztonságot jelent – jegyezte meg Bali Attila. 

 


Kaposújlakon az egyik kereskedésben elsősorban francia autókat kínálnak vásárlóiknak. – A január nagyon rosszul indult, de a hónap második felében élénkült a forgalom – mondta el Pudes Péter, a Blanc Autókereskedés Kapos­újlak tulajdonosa. Elhelyezkedésük miatt sok a Barcs–Nagyatád–Csurgó térségéből érkező vásárló. – Tizen­nyolc év alatt kialakult egy törzs­vevőkörünk, szinte mindenki az interneten tájékozódik már és csak utána nézi meg az autót a kereskedésben – jegyezte meg. Pudes Péter szerint a többség olyan kisebb és elsősorban benzines autót keres nála, amelyet készpénzben ki tud fizetni, nem szeretnének hitelt felvenni. 

Az egyik autós portál adatai szerint a múlt havi majdnem 75 ezres adásvétel a második legmagasabb regisztrált érték, amely mintegy ezerrel marad el a történelmi rekordnak számító 2022 márciusi 76 ezres értéktől. 

Az első helyen a Volkswagen állt 10,7 százalékos részeseddel, hajszállal megelőzve az Opelt, amely a piac 10,6 százalékát tudta magáénak. A harmadik a Suzuki lett a havi forgalomból 8 százalékkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában