Csattognak az ollók

2024.02.02. 09:21

Metszéshez sem találnak idénymunkást a borászok

Javában metszenek már a dél-balatoni borvidéken. Az időjárás kedvező hozzá, a vesszők erősek és egészségesek, a tavalyi csapadéknak köszönhetően jó minőségűek. Sokan géppel előmetszik az ültetvényt, idénymunkást ugyanis egyre nehezebb találni.

Góz Lilla

Január eleje óta csattognak ollók a Trunkó pincénél.
– Kedvező az időjárás, a száraz és napsütéses hideg alkalmas a metszéshez, és az éjszakai fagy jót tesz a növénynek, kicsit visszafogja – mondta el Trunkó Ferenc borász, aki fiaival dolgozik ültetvényükön. Azt mondta, egyre nehezebb munkást találni a metszéshez a környéken. – Régen voltak brigádok, akik ültetvényről ültetvényre jártak, ma már a fiatalokat nem érdekli, az idősebb generáció meg abbahagyja már – mondta Trunkó Ferenc. A vesszők állapotára viszont nincs panasza. – Tavaly volt elég csapadék, erősek és egészségesek a vesszők – mutatta Trunkó Ferenc, aki úgy számol, hogy március elejére végeznek a metszésekkel. 

– Gépi előmetszést végzünk, a csapos művelés esetében ez nagy segítség, mert utána csak a vesszőket kell lecsipkedni – mondta lapunknak Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: hét hektáron alkalmaznak gépi technológiát, a többi szálvesszős ültetvényen kézzel metszenek. Kiemelte: fajtától függően a szőlő a mínusz 15 fok körüli hőmérsékletig kibírja a tartós hideget. – Összesen huszonkét hektárnyi ültetvényen végzünk metszést. Azt látjuk, hogy ahol a peronoszpóra megjelent tavaly, ott kicsit gyengébb a vessző minősége, de átlagosan erősnek és egészségesnek mondható – emelte ki a balatoni borász. 

December közepén kezdődtek a metszések a Viticoop Kft.-nél, és március közepéig végeznek a munkával a hatszáz hektárnyi integrált területen. Tóth Dániel, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: ültetvényük magas kordonos és ernyőművelése miatt nem tudnak gépi előmetszést alkalmazni. – Elektromos ollókat és kötözőgépeket használunk, ami gyorsít a munkán, saját dolgozóink mellett idénymunkásokkal dolgozunk. Sajnos egyre nehezebb munkaerőt találni – emelte ki Tóth Dániel. 
 

Jut idejük a kóstoltatásra is 


A metszések mellett a dél-balatoni borászok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy megismertessék nedűiket a vendégekkel. A közelmúltban a rádpusztai Gasztro Élménybirtokon tizenhét balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón. Bór Norbertné, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács titkára elmondta: február harmadikán, szombaton a balatonlellei Gasztrofarsangon, márciusban és áprilisban pedig Kishegyen várják a vendégeket a borászok, éttermesek és cukrászdák. – Borászaink egységet képviselnek, jó csapat vagyunk, és hisszük, hogy a Balaton télen-nyáron menő – emelte ki a titkár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában