Tüzelő

2024.02.26. 08:55

Tél végéig kitart a szociális tűzifa a somogyi falvakban

Február 15-éig kellett kiosztaniuk valamennyi szociális tűzifát az önkormányzatoknak. A somogyi falvak többségében a karácsonyi ünnepek előttre időzítették a tüzelő kiszállítását és az akkor kapott egy-két köbméter tűzifa mára a családok legtöbbjénél elfogyott. A rászorulók saját zsebből nem vagy csak nagyon nehezen tudják kifizetni a téli tüzelőt.

Góz Lilla

Fával volt tele az elmúlt néhány napban a kelevízi önkormányzat udvara, a szociális tüzelőt a napokban szállították ki a helybeli rászorulóknak. 
 

Minden évben úgy időzítjük a faosztást, hogy február közepén, a határidő végén legyen, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor már elfogy a megvásárolt fa, de a téli időszaknak még nincs vége, szükség van még tüzelőre.

– mondta el lapunknak Vargáné Balatincz Krisztina, kelevízi polgármester. Idén 59 köbméternyi tüzelőt tudott vásárolni az önkormányzat a kapott állami támogatásból és a szociálisan rászoruló helyiek egy köbmétert kaphattak. 
Gigén már tavaly novemberben megérkezett a falu rászorulóihoz a szociális tűzifa. A száztíz köbméternyi tüzelőt a helyi közmunkások házhoz vitték. Bálint Ildikó, a település polgármestere most elmondta: tizedik éve vesznek részt a programban. A négyszáztizenöt helyi lakos közül nagyon nehéz kiválasztani, hogy ki kapjon a tüzelőből, mert szinte mindenki hátrányos helyzetűnek számít. 

 Megszokták a gigeiek, hogy novemberben-decemberben osztjuk ki a fát. Még az önkormányzatnak hozott tüzelőből is osztottunk, mert akkora volt az igény

 – tette hozzá a polgármester. – Csaknem harminc köbméternyi fát vásároltunk saját erőből, ezzel egészítettük ki a szociális tüzelőt. A fuvarköltség is komoly terhet jelentett – mondta el Bálint Ildikó
Pálmajorban már novemberben kiosztották a szociális tűzifát. – Harmincöt családnak 2,85 köbméter fát tudtunk kiszállítani – mondta el Pozsonyi Erika polgármester. – Eddig nem jelentkezett még senki, hogy elfogyott volna a tüzelője. Próbálják beosztani ezt a mennyiséget az emberek és szerencsére az enyhe téli időben kevesebb tüzelő fogyott – jegyezte meg a polgármester. 

Valamennyi somogyi pályázó megkapta a pénzt a tüzelőre

Csaknem 433 millió forint értékben vásárolhattak szociális tűzifát a somogyi önkormányzatok. A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a Somogyi Hírlapot, hogy az elmúlt esztendőben összesen 228 somogyi település nyújtott be pályázatot és mindannyian nyertek. A vármegye települései közül Nagybajom önkormányzata nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára. 8,8 millió forintból vásárolhattak téli tüzelőt a bajomi rászorulóknak. A legkevesebbet ezúttal Kára kapta. Náluk 53 ezer forint értékben kaphattak tüzelőt a rászorulók. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában