Csattognak az ollók

2024.04.04. 17:01

Átírta az időjárás a tulipánszezon kezdetét Somogyban

Hetekkel korábban kezdődött a tulipánvirágzás a szőlősgyöröki TulipGardenben, amely idén rendhagyó módon a szüret végén nyitotta meg hatodik szezonját. Az élménykertben ebben az évben nagyjából háromszázezer virághagymából félmillió tulipán tündököl a szivárvány minden színében.

Koszorus Rita

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Szikrázó napsütésben hajladoztak a tulipánok a szőlősgyöröki TulipGarden Balatonban. Az idén előbb kezdődött a szüret, már húsvétkor csattogtak az ollók a kertben, ahol szezonban több ezer látogató is megfordul. 

– A szőlősgyörökin kívül még kilenc TulipGarden nyitotta meg szezonját, amelyeket másfél hónap alatt 200 ezer turista keresi fel. A tíz élménykertben 3 millió hagyma és 5 millió virág gyönyörködteti a látogatókat – mondta a megnyitón Mátrai Zoltán, a TulipGarden egyik alapítója. Hozzátette: ilyen korai szezonnyitás mint idén még soha sem volt. 

– A tulipánok úgy vannak összeválogatva, hogy 4-5 hétig nyílnak, de az idei évben két hét alatt elvirágzanak. Minden fajtának megvan a virágzási ideje, na az most idén nem stimmel, mert aminek a legkorábbinak kellett lennie, az még van, hogy bimbós állapotban van, aminek legkésőbbinek kellett volna lennie, már elvirágzott. Valószínűleg februárban kaptak egy hőstresszt és ezért borult fel a virágzás ideje. De hétvégére még van tulipán, mert hoztunk olyan fajtát, amelyik még zöld, bimbós állapotban van – tette hozzá Mátrai Zoltán

Változásra van szükség a mezőgazdaságban 

A korai tulipánszüret is bizonyítja, hogy a klímaváltozás kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. – Nehéz időket élünk, a kalászosok, olajosok csodájából nem tudunk palotát építeni. Hosszútávon diverzifikációra van szükség, amire jó példák a szőlősgyörökihez hasonló élménykertek – mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. 

Már tavasszal virágokkal csábít a Balaton

Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere azt emelte ki, hogy a tulipános jelentősen hozzájárul a balatoni turizmushoz. – Az elmúlt hétvégén is több ezren voltak a TulipGardenben. Szerencsére még működik a településen néhány ehhez hasonló vállalkozás, amelyek nem kérnek, hanem építenek – jegyezte meg a polgármester. Aki azt is elmondta: hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lett Szőlősgyörök, ezért is növekszik a falu: új ingatlanokat kellett belterületté nyilvánítani, ahol magánberuházók kezdtek építkezni. 

Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte az érdeklődőket, s egyúttal megköszönte a TulipGarden alapítóinak, hogy Somogyország hírnevét öregbítik.

Kormányzati segítség a fejlődéshez

Nagyon hasznosak a látványkertek a mezőgazdaság számára, emelte ki a szezonnyitón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. – Az emberek tisztább képet kapnak arról, hogy milyen egy gazdaság élete és hogyan kerül a vágott virág a vázába – tette hozzá. Feldman Zsolt egyúttal bejelentette: 1,6 milliárd forintos támogatási konstrukció nyílik meg kertészeti vállalkozások részére. Ebből nem csak dísznövénykertészetek részesülhetnek, de a viszonteladással foglalkozó kis- és mikrovállalkozók is pályázhatnak. 

Jó szezonra számítanak a díszkertészetek 

A NAK előrejelzése szerint a múlt évi rekordforgalom után az idén is élénk kereslet várható az egynyári dísznövények piacán. Nagy reményekkel várják a tavasszal virágzó növények értékesítési időszakának kezdetét a hazai díszkertészek. Bár az elmúlt évek átlagához képest az idén valamivel kevesebb palántával készülnek a szezonra, az ágazati szereplőinek reményei szerint a piacra kerülő valamennyi egynyári, kétnyári és évelő növény gazdára talál majd az idén. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közös piaci körképe szerint muskátliból mintegy 8-10 millió, más virágzó dísznövényből pedig mintegy 22-25 millió palánta kerülhet a piacra ebben az évben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában