Fejlődés

2024.04.05. 09:19

Gazdálkodói nélkül nem zárkózhat fel Somogy

Kiss Kálmán

Az uniós közös agrárpolitikáról és az induló vidékfejlesztési pályázatokról tartott szakmai fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Marcaliban. 
Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte, amíg a közös agrárpolitika egy tervezhető változás, addig az aszály és a háborúk piacokra gyakorolt hatásai nem láthatók előre. Az ukrán, az orosz, a dél-amerikai mezőgazdasági termelés átrendeződése, a piaci pozíciók újragondolása bennünket is érint, és nagyon súlyos következményekkel jár. 
Elmondta: – Magyarországon a vidékfejlesztési program a kormányzat aktív közreműködésének köszönhetően 2900 milliárd forintos keretösszeggel áll rendelkezésre. Ez négyszer akkora, mint az előző kétéves tervezési időszakban volt. S azért lehet ilyen magas, mert a hazai társfinanszírozás mértéke a 17,5 százalékról 80 százalékra emelkedett. Az idei esztendőben 69 pályázatot írtak ki – emelte ki Győrffy Balázs. 
Madarász Zoltán, a NAK somogyi elnöke mondott köszöntőt, Móring József Attila országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy jóllehet a Dél-Dunántúl a mezőgazdasági termeléséről ismert, mégis – a gazdasági mutatókat tekintve – hazai és európai régiós viszonylatban is az utolsók között kullog. Ha ezt a hátrányt le akarjuk dolgozni, akkor fokozott figyelmet kell fordítani a mezőgazdaságra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában