Épületfelújítás

2024.04.11. 16:30

Soha nem látott lehetőség előtt áll a kaposvári szakképzés

Soha nem látott fejlesztési lehetőség előtt áll a kaposvári szakképzés. Összesen több mint 14 ezer négyzetméter közösségi tér és két iskola újul meg több mint hatmilliárd forint támogatásból. A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) csütörtökön tartotta a projektindító rendezvényét.

Kovács Gábor László

A KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumnál energetikai megtakarítást célzó fejlesztések kezdődnek. A Pázmány Péter utcai épületben hőszigetelés, nyílászáró-csere, a villamos hálózat korszerűsítése, a lámpatestek cseréje, a tanműhely és a tornaterem felújítása történik, az épületre 2,48 milliárd forint jut, emellett 920 millió forintból eszközöket vásárolhatnak. 

Az iskola Virág utcai épületében hőszigetelést és nyílászáró cserét végeznek, valamint a hőközpont szintenkénti szabályozhatóságát is kialakítják. Erre az épületre 1,1 milliárd forintot, és eszközbeszerzésre 823 millió forintot fordíthatnak. A KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola bútorok és szakmai eszközök beszerzésére 355 millió forintot kap. 

Tíz magyar fiatalból ma hat a szakképzésben tanul, és ez a szám szeptemberre hétre is felmehet.

 – mondta a projektindítón Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, aki megemlítette, hogy 96 milliárd forint értékben fejlesztik az ország szakképzési infrastruktúráját – A szakképzés minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak, és növeli egy régió megtartó erejét. 


Látványterv: 


Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója kiemelte, hogy XXI. századi tanulási-tanítási környezetet alakítanak ki, emellett megfelelnek a piaci igényeknek, és a tehetséggondozásra és a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására is gondot fordítanak. Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára a tervezés, a gazdaságosság és az esztétikai eredmény egységéről beszélt. 

A hiányzó uniós támogatást megelőlegezte a kormány 

A cél, hogy a legmodernebb technológiát és gyárakat hozzanak Kaposvárra, a befektetői kedv töretlen a város iránt, de jó mérnökökre és jó szakmunkásokra van szükség, mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki megjegyezte, hogy 15,2 százalékkal nőtt a város gazdasága tavaly. Gelencsér Attila, Kaposvár és a térség országgyűlési képviselője kitért arra, hogy a kaposvári szakképzés fejlesztésére szánt hiányzó uniós forrásokat megelőlegezte a magyar kormány. Felidézte, hogy nemrég parlamenti különórát tartott 120 diáknak, és közülük a kaposvári munkácsys diákok kérdeztek a legaktívabban. Az ünnepségen Csiba Ágotát, a KSZC kancellárját is köszöntötték. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában