Helyi gazdaság

2024.04.08. 13:55

Terményből, autóból több kellett év elején

A fordulatokban gazdag 2023-as év után egy eredményesebb üzleti évet vetítenek előre az első negyedéves adatok a somogyi cégeknél.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Lényegesen jobban alakult az első negyedévünk a tavalyinál, 2023 elején közel 70 ezer tonna terményt adtunk el, az idén pedig 130 ezer tonna kukoricát, búzát, őszi árpát és olajos magvat értékesítettünk – mondta Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. igazgatója. – Egy éve egészen más volt a piaci helyzet, a korábbi gyenge kukoricatermés miatt akkor jóval kevesebb árut lehetett exportálni. Idén viszont változtak a körülmények, az olasz, boszniai és szlovén partnereken kívül hazánkban is eladunk árut. Az export részesedése – 80 százalék – 2024-ben még mindig jóval magasabb a belföldi értékesítésnél. 
Húsvét után erősen indított a terményfelvásárló társaság, volt olyan nap a héten, amikor 150 kamion szállította el az árut, viszonyításképp márciusban naponta átlagosan 60–80 teherautót indítottak útnak. A vasúti tehervagonokat három hazai településen rakodták meg, a héten olasz, szlovén és horvát megrendelők vehetik át az értékes szállítmányokat. 

Kelendőek a motorok is

Molnár Tibor, a kaposvári Alfa Mobil 98 Kft ügyvezetője hangsúlyozta: a korábbihoz képest az év elején csaknem kétszer annyi motorkerékpárt rendeltek tőlük. A náluk eladott legdrágább kétkerekűn 3,5 millió forintos árcédula volt.
– Idén nagyjából hasonló mennyiségű járművet forgalmaztunk, mint egy éve – mondta Tóth László, az egyik somogyi járműkereskedés ügyvezetője. – A kaposvári, illetve a nagykanizsai szalonunkban csaknem 150 új gépkocsit vettek át januártól március végéig. 
A legértékesebb egy 34 millió forintos terepjáró volt, míg a 10–15 millió forint értékű alsó-közép kategóriás gépkocsikból, illetve kisebb terepjárókból értékesítették a legtöbbet, s eközben érezhetően tovább nőtt a hibrid modellek népszerűsége. Az ügyvezető szerint pillanatnyilag nem annyira fényes a járműpiac helyzete, kedvezőbb kamatozású hitelfelvétel előnyt jelenthetne a vásárlóknak. 
 

Az ablakosok pályázatokra várnak 

A Videoton Marcaliban közel 150 dolgozónak biztosít munkát, Kaposváron csaknem 600-an vannak. Fábián Balázs igazgató azt mondta: az első negyedév némileg gyengébb volt a várakozásoknál, de erősebb a 2023-as hasonló időszakhoz képest. Idei forgalmuk már így is meghaladta a tízmilliárd forintot és az év hátralévő részére is jók a kilátások. A 2023-as közel 43 milliárd forinttal szemben 2024-es bevételük elérheti a 45 milliárd forintot. 
Marton Ferenc, a 112 alkalmazottat foglalkoztató marcali Marylla Kft. ügyvezetője szerint náluk a mostani évkezdés kicsit gyengébbre sikerült a tavalyinál. A 2023-as gazdasági évet több mint egymilliárd forint forgalommal zárták és az alapvetően bérmunkában dolgozó cégnél pillanatnyilag azt várják, hogy az európai piac erőre kap. Simonyi Gábor, a kaposvári Gábor Ablak Technika Kft. ügyvezetője azt mondta: nehezen indult 2024, s abban bíznak, hogy megjelennek az energetikai pályázatok, így a lakosság több pénzt fordít nyílászárócserére, külső hőszigetelésre. Sokan ugyanis egyelőre kivárnak a felújítással. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában