Kaposvár

2024.04.11. 19:57

Szita Károly: tizenöt új elektromos buszt vesz Kaposvár

Tizenöt új elektromos busszal gazdagodik a kaposvári buszflotta, ezzel hatalmas lépést tesznek a zöldebb közlekedés elérése felé. Az erről szóló támogatási szerződést csütörtökön írta alá a Szita Károly, Kaposvár polgármestere és a kormány szakpolitikusa a Kapos Holding Zrt. Cseri úti telepén.

Kovács Gábor László

Szita Károly : tizenöt új elektromos busszal gazdagodik a kaposvári buszflotta.

Fotó: Lang Róbert

A meglévő kettő mellé még 15 új elektromos buszt vásárol az önkormányzat, a tervezett fejlesztés első ütemében 10 szóló, 3 csuklós és 2 midi busz érkezik. Az új járművek károsanyag kibocsátása nulla, így képesek megóvni az emberek egészségét, Kaposvár ugyanis egy egész programot alakított ki arra, hogy az ország egyik, ha nem a legegészségesebb városa legyen – hangzott el az együttműködés megkötésekor. 

– Az elektromos buszok fenntartása olcsóbb, így hozzájárul a spóroláshoz, és még olcsóbb, ha a napelemeket magunk építjük, előállítva az elektromos áramot – fejtette ki Szita Károly polgármester. – Az olcsóbb üzemeltetés olcsóbb bérleteket eredményez majd. Így bővíteni tudjuk a járatok számát, és egy minden igényt kielégítő, dinamikus menetrendet vezetünk be. Mivel csökkennek a költségek, bővíteni lehet a kedvezményesen utazók körét, ami most sem kevés: a 65 éven felüliek, a 65 év alatti nyugdíjasok, a hat év alatti gyermekek, és a kismamák ingyen, valamint a 6 és 14 év közötti gyermekek jelképesen egy vonaljegy áráért szállhatnak fel a buszokra.

Sűrűbbek lesznek a járatok, és a midi buszok hatékonyságát ott is kipróbálják, ahol a nagy járművek nehezebben közlekednek. A fejlesztés részeként okos buszmegállókat építenek, ahol információkat kaphatnak az utasok, sőt még azt is figyelemmel lehet kísérhetik, hogy hol tart a közelgő járat. A kaposvári beruházás 6,7 milliárd forintba kerül. 

Tizenöt új elektromos busszal gazdagodik a kaposvári buszflotta. Fotót készítette Lang Róbert.

Minderre a forrást egy 85 százalékban uniós, és 15 százalékban kormányzati támogatás biztosítja, ugyanis egy program keretében országosan 4 milliárd eurót oszthatnak majd szét a közlekedés fejlesztésére, mondta Nagy Balázs, a közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, aki szerint az érkező források hozzájárulhatnak a dél-dunántúli régió felzárkóztatásához. Azt a lehetőséget is megemlítette, hogy van lehetőség pályázni a kaposvári buszok áramellátásának biztosítására.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában