Vállalkozói szalon

2024.05.24. 17:30

Az öt infarktuson átesett szívsebész elárulta a hosszú élet titkát

A saját életéből vett példákkal illusztrálta Papp Lajos szívsebész, hogyan óvhatjuk meg egészségünket, és a Somogyi Hírlap Vállalkozói Szalonjában tartott szuggesztív előadásában arról is beszélt, hogy mi a hosszú élet titka.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

A szívsebész családja 500 évre visszamenőleg a dél-dunántúli Aranyosgadányban élt paraszti sorban, és az adólevelek szerint egyszerre adóztak a pécsi földesúrnak, a török pasának és a pécsi püspöknek. Felmenői a falu bírói tisztségét töltötték be és az volt a feladatuk, hogy megmentsék a fiatalokat a háborútól. Nagyapját másfél kilogramm gabona szemveszteségért másfél év börtönre ítélték a Rákosi-korszakban. Amikor a foglyok szabadultak, hazafelé a temetődombon találkozott a kis unokájával, a karjára vette, és azt mondta neki: „

Édes fiam, ne gyűjts vagyont, mert azt egyik napról a másikra el lehet venni tőled. Amit megtanulsz és tudsz, azt csak a Jóisten veheti el tőled. De amit se ember, se Isten nem vehet el, az a becsületed!” 

Ezt az útravalót soha nem felejtette el Papp Lajos, de sokáig tartott, amíg jó útra tért. Rossz gyerek volt ugyanis, de amikor kristálycukrot lopott a boltban, nem hagyta nyugodni, hogy olyan embert lopott meg, aki jó volt vele, mert a boltos mindig cukorkával kedveskedett neki. Később jó tanuló lett, és biológiai tanulmányi versenyen elért eredménye alapján nem kellett felvételiznie a felsőoktatásba. Bár nem volt ellenálló, de 17 évesen azt hitte, hogy megteheti, hogy nem vizsgázik orosz nyelvből. Emiatt azonban politikai okból eltiltották az ország összes egyetemétől, ezért elment uránbányásznak Pécsre. 

Papp Lajos
Fotó: Muzslay Péter

A kaposvári Füredi 1-es laktanyában volt sorkatona, és elkeseredésében többször a szájába vette a géppisztoly csövét, de végül nem fordította önmaga ellen. Kisgyermekkora óta nem félt a haláltól. Később maga is öt infarktuson és kilenc szív beavatkozáson esett át, négyszer kapta el a covidot, magas láz után 48 órán át eszméletlen volt.
– Az ötödik infarktus a rendelőben ért, és kértem az Úristent, hogy fogadjon magához – idézte fel a hallgatóságnak. – Ott ültem, de csak nem jött a halál. Tudtam, hogy két órám van, ha nem nyúlnak hozzám. Közben gondolkodtam, és arra jutottam, hogy nem menekülhetek a halálba a munka, a feladat elől. Az Úristen dönti el, hogy mikor kell mennünk. Ekkor szóltam a feleségemnek, ő a mentőknek, de majdnem elkésünk... 
Hatvan év felett feleannyit kell enni, kétszer annyit kell inni, háromszor annyit kell mozogni, és négyszer annyit nevetni, mint korábban – árulta el a hosszú élet titkát, és azt is hozzáfűzte, hogy mit tartottak erről a régi görögök: tiszta levegő, tiszta víz, tiszta élelem, tiszta lelkiismeret és sok mozgás. Nepál déli lejtőin él egy népcsoport, ahol 100 év felett van az átlagéletkor, és nem ritka a 130 éves ember sem. 1920 óta járnak hozzájuk a tudósok, hogy megfejtsék a hosszú élet titkát. Az ott élők gleccservizet isznak, szárított sárgabarackot esznek, és sokat mozognak a hegyekben. Az ember a test-lélek-szellem hármas egységében áll, s ha bármelyik láb felborul, felbomlik az egészség. Ha nincs semmi, amin nevethetnénk, még mindig ott vagyunk magunknak, tanácsolta. 
Ötven éve kutatja a szív titkait, mégis nem tud szinte semmit, vallotta be, de mindjárt hangsúlyozta, hogy az emberek ne féljenek, és soha ne adják fel. A betegek egy műtéttel esélyt kapnak, hogy változtassanak az életükön, de ezért mindenkinek keményen meg kell küzdeni, üzente.  

Lélekemelőt és fogódzót kell nyújtani az embereknek

Újra egy asztalhoz ültek a vállalkozók, akiknek a szalon előadásai nemcsak élményt nyújtanak, de segítséget is kínálnak, hiszen a mai világban minden korábbinál nehezebb helyzetben van az eligazodást kereső ember – mondta a szalon megnyitóján Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője. A megjelenteket köszöntötte Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke, aki arról beszélt, hogy a negatív hírek mellett lélekemelőt és fogódzót kell nyújtani az embereknek. A szalon vendége volt Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője is. A találkozónak a kaposmérői Kassai Fogadó adott otthont, ahol már kilencedik éve a magyar tradicionális ételeket új formában igyekeznek elkészíteni, mondta Hortobágyi Gábor üzletvezető. A vállalkozók az Ikon borászat borait kóstolhatták, mert a rádpusztai dűlőkön nagy múltú szőlő-és borművelő hagyomány éledt újjá. 

 

     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában