Sonline.hu podcast

2024.05.22. 17:00

Egy dolog állandó a gazdaságban, a folyamatos változás

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről, államilag támogatott vállalkozói finanszírozásról is hallhattak hasznos információkat a résztvevők a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium és a KAVOSZ kaposvári rendezvényén.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Somogyba érkezett a Velünk a vállalkozásodért országos vállalatfejlesztési rendezvénysorozat szerdán. A kis- és középvállalkozások számára tartott szakmai napon azokról a kihívásokról, lehetőségekről hallhattak az érdeklődők, amelyekre reagálniuk kell, illetve amelyekkel élhetnek mindennapi munkájuk során.

– Szerettük volna csokorba gyűjteni mindazokat, amelyek a hazai mikro- és kisvállalkozókat érinti és amelyekkel foglalkozniuk kell. Évente tartunk egy országjárást, amely hazánk más és más részeit érinti. 

Ez azért van így, mert eltérőek a problémák és a feladatok az ország különböző vidékei között – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. 
Az elmúlt évek gazdasági kihívásai komoly erőpróbát jelentettek a vállalkozásoknak, ebből még nem lábaltak ki teljesen.
– A Covid válság megviselte a legtöbb vállalkozást, szerencsére sokat segített ebben a Széchenyi Kártya program. Ez látszik azon is, hogy nagyságrendekkel ugrott meg az igénybe vevők száma Somogyban. Míg az előző években ingadozó igénybevétel volt jellemző, most folyamatos az érdeklődés. A finanszírozási nehézségek mérséklése mindenkire ráfér – fogalmazott Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) alelnöke. 

Fotó: Lang Róbert

– A Széchenyi Kártya program a gazdája az elmúlt évek válsághitelezésének. Ha van kedvezményes konstrukció – a Széchenyi Kártya ilyen – akkor huszonöt százalékos kamaton tartani a hiteleket legális úton nem lehet. Ilyenkor van kiemelt jelentősége annak, hogy egy államilag támogatott programot tudunk vinni – tette hozzá a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.
A megyében hét helyen is igényelhető hitellehetőség lélegzetvételhez juttatott már sok vállalkozást az elmúlt esztendőkben, hiszen lényegében ötödik éve válságot ér válság. A gazdasági környezet olyan gyorsan változik, hogy erre valamilyen módon fel kell készülni.

Folyamatosan változik a világ

– Minden felborult a pénzügyi világban, a vállalkozások kapkodják a fejüket, hogy változik a világ egyik napról a másikra körülöttük. A cég fejlődéséért, biztonságáért, növekedéséért a tulajdonos és a menedzsment felel elsődlegesen. De az hogy a cég hogyan működik attól is függ milyen a környezete. A kamara pedig abban kíván segíteni, hogy a horizontra tesszük a vállalkozókat – fogalmazott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. – Teszi ezt úgy a kamara, hogy felhívja a vállalkozók figyelmét arra, milyen gyorsan változik a világ. S azzal is, hogy eszközöket ad a cégvezetők kezébe, hogy gyorsan reagálhassanak a változásokra.

 

A versenyképesség kulcsa a mesterséges intelligencia 

A Hotel Dorottya különtermében tartott találkozón többek között az innováció és a mesterséges intelligencia is a témák között szerepelt.
– A versenyképesség növelésének elengedhetetlen eszköze ez a két dolog – emelte ki előadásában Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. – A mesterséges intelligencia (MI) azért fontos, mert öt hét múlva Magyarország veszi át az EU soros elnökségét és úgy döntött az unió, hogy az MI-t a világon elsőként szabályozni fogja. Nekünk az elnökségben a versenyképesség az egyik legfontosabb téma lesz, amelyért mi felelünk miniszter úrral – mondta Fábián Gergely Kaposváron. Ebben két témát képvisel a kormány:  az egyik az elektromobilitás a másik a mesterséges intelligencia.
– Úgy látjuk, hogy a kormánynak, a háttérintézményeinknek előre kell menni és segíteni kell a vállalkozásokat abban, hogy ettől a technológiai lehetőségtől ne féljenek, hanem éljenek vele és karolják át – tette hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában