Vármegyei időjárás

2023.08.22. 07:48

Felhőtlen kánikulával folytatódik a hét

Somogy megye térségében kedden napközben hasonlóan zavartalan napsütés és nagyon meleg idő várható. Késő délután ismét az északi, főként az északkeleti határvidék fölé sodródhat be észak felől kis eséllyel egy-egy futó zápor, zivatargóc. Valószínűbb, hogy ott is csapadékmentesen telik a nap.

Sonline.hu

Fotó: Muzslay Péter

A maximum hőmérséklet ismét a délkeleti országrészben várható a legmagasabbnak, +35 fok fölötti értékek is lehetnek már abban a térségben. A napi középhőmérséklet is egyre nagyobb területen éri el a 27 fokot. Gyenge, változó irányú lesz a légmozgás. Az éjszaka folyamán, az ország északkeleti negyedén nő az esélye helyi zápor, illetve zivatargócok kialakulásának, míg az ország nagyobb, déli és nyugati ?-én nyugodt, csillagfényes, eseménytelen időjárás várható. Fülledt, enyhe lesz a hajnal. Északkeleten még ekkor is lehetnek csapadékgócok.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd reggel 22,
kedd délután 34,
szerda reggel 22 fok körül alakul. 

Hagyományos értelemben vett fronthatás nem terheli a szervezetünket, de közvetett módon negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szerdától péntekig előreláthatólag kitart a hőség. Nagyrészt napos, igazi nyaralóidő várható, de szerdától ismét előfordulhat helyenként záporeső, zivatar. Jellemzően a késő délutáni, éjszakai és hajnali órákban lesznek kedvezőek a légköri viszonyok csapadékgócok kialakulásához.
Délen, délkeleten várható a legmelegebb, ott a 35-37 fokos csúcsértékek a legvalószínűbbek. A légmozgás általában gyenge marad, de zivatarok környezetében megerősödhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!