Somogyi időjárás

2023.10.21. 08:00

Erősödő szél fújja el a melegrekordot, de dideregni nem fogunk

Szombaton napközben még többnyire erős szél fúj Somogyban.

Korábbi fotó!

Az évszakos átlagnál jóval enyhébb napra van kilátás. Az enyhe, szeles időhöz változékonyság társul. A délnyugati, déli megyékben borongósabb napra lehet készülni gyakori esőkkel, záporokkal, így ott pár fokkal alacsonyabban tetőzik a nappali felmelegedés. Többnyire erősen, olykor szakadozottan felhős égbolt valószínű.
Tovább mérséklődik, legyengül a szél. Hajnalban keleten is csökken a csapadékhajlam, de északkeleten, illetve északnyugaton ekkor is lehetnek záporok. Az ország túlnyomó része felett jellemzően szakadozottá válik a mérsékelt vastagságú felhőzet, de párásság, néhol köd képződhet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 28,
szombat reggel 17,
szombat délután 22,
vasárnap reggel 14 fok körül alakul.

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap kissé már változhat a légköri helyzet, de már nő az előrejelzési bizonytalanság. Az addig jellemző D-i légáramlás elgyengül és fokozatosan ÉÉNY-ira fordul a nap folyamán. Az elmúlt napokhoz képest naposabb jellegű idő valószínű, de időszakosan megnövekszik a felhőzet és elszórtan ezen a napon is előfordulhat egy-egy záporeső, esetleg zivatar. Összességében kevés helyet érint várhatóan csapadék, az ország északi harmadán van rá nagyobb esély. Mérséklődni kezd a nappali felmelegedés, északnyugaton már hűvösebb napra van kilátás, de délkeleten még így is jóval az októberi átlag fölötti maximum értékek valószínűek.

- Hétfőn előreláthatólag jelentősebb légköri eseménytől mentes időjárású nap következik. Reggel, délelőtt változó erősségű, ritkuló párásság okozhat szürkébb, hűvösebb időt, majd a késő délelőtti óráktól enyhe, napsütéses vagy fátyolfelhős idő kialakulása valószínű. A légmozgás gyenge marad, csapadék nem várható.

- Keddre kissé felhősebb, szürkébb nap körvonalazódik. A reggeli időszakban lehet talaj közeli párásság, majd változó vastagságú, el-elvékonyodó felhőzet és szűrtebb napsütéses időszakok látszanak kialakulni. A nap folyamán ismét felélénkülhet a D-ies szél, ami továbbra is az évszakos átlagnál enyhébb levegőt sodor a térségbe. Este, éjjel elszórtan szemerkélés, záporeső is előfordulhat.

- Szerdán, csütörtökön egy újabb mediterrán ciklon frontrendszerébe kerülhetünk: élénk DNY-i szél, változó felhőzet napos időszakok és elszórtan záporok látszanak most a legvalószínűbbnek. Marad az évszakhoz képest enyhe időjárás. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!