Megyei időjárás

2023.11.28. 08:00

Kettős fronthatás hoz csapadékos időt Somogyba

Kedden mediterrán ciklon okozta borongós, csapadékos napunk lesz Somogyban.

Fotó: Keresztesi Balázs

Távozó melegfronti-, illetve közeledő hidegfronti hatással számolhatunk. A Dunántúlon délelőtt erősödő szél várható. A Kárpát-medencében található hideg levegőre, a melegfronttal beáramló melegebb légtömeg, majd az ismételt hidegfronttal érkező hideg légtömeg hatására bizonytalanul előrejelezhető halmazállapotban hullik a csapadék. Az ország déli részein kiadós eső a valószínűbb. A csapadékmező napközben kelet felé vonul, így a Dunántúl nagy részén esőből is inkább csak reggel, délelőtt várható számottevőbb.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő délután 7,
kedd reggel 4,
kedd délután 7,
szerda reggel -1 fok körül alakul.

Térségünk fölött áthaladó ciklon miatt kedden mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán hidegfront alakítja az időjárást. A Dunántúlon és Szabolcsban, illetve a Duna-Tisza közének délnyugati harmadán erős, időnként viharos É-i, ÉNY-i szél fúj, a maradék területen gyenge, vagy mérsékelt marad a légmozgás. Nyugat felől várhatóan csökken a felhőzet, de keleten még borongós maradhat az ég. A Duna vonalától keletre szórványosan fordulhat elő hószállingózás, hózápor, havas eső, illetve kisebb eső. Jelentős csapadék azonban nagy területen már nem valószínű. Kifejezetten hideg lesz. Éjszakára a szél mérséklődik. A hajnal fagyos időt ígér, a várhatóan hóval borított északkeleti tájakon -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

- Csütörtökön - már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de - ismét D-ire fordulhat az áramlás. A fagyos, derültebb hajnalt követően erős felhősödés következhet. Késő délután, este, az északkeleti megyékben havazás, illetve havas eső esélye látszik, míg az ország zömén estig nem valószínű csapadék. Éjjel már nagyobb területen, az ország északkeleti felén lehet változó halmazállapotú, de egyre nagyobb eséllyel eső formájában hulló csapadék. Az északkeleti határmegyékben, a halmazállapotváltás átmeneti ónos eső veszélyét is magában hordozza!

- Péntekre igen nagy bizonytalansággal, de egy erőteljes melegfront érkezése látszik valószínűnek. A viharos D-i széllel érkező meleg levegő beáramlás hatására, a délnyugati országrészben akár tavaszias hőmérsékletű enyhe idő alakulhat ki, míg az északi, északkeleti határszélen még egész nap tarthatja magát az 5 fok alatti hőmérséklet. Emellett erősen, itt-ott szakadozottan felhős idő a legvalószínűbb, elszórtan esővel, záporral, északon eleinte esetleg vegyes csapadékkal.

- Szombaton kezdetben változóan, szakadozottan felhős égbolt mellett előfordulhat időszakos napsütés, de záporeső is. Délután, este borongósabb idő valószínűbb hidegfronttal, szélerősödéssel, lehűléssel, elszórtan vegyes halmazállapotú csapadékkal.

- Vasárnapra távolodó hidegfront mögött, nyugaton naposabbra fordulhat, míg keleten még lehet hószállingózás, havas eső szitálás. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!