Megyei időjárás

2023.12.29. 08:00

Folytatódnak a nyugodt napok

Pénteken az ország nagy részén gyenge, vagy mérsékelt légmozgás marad a jellemző.

Fotó: Pesthy Márton

Az éjszaka fölénk érkezett felhősáv már a kora reggeli óráktól kezdve vékonyodni, szakadozni kezd, illetve kelet felé elvonul. Napközben frontmentes, változóan napos-felhős idő lesz jellemző. Csak kis körzetekben maradhat meg tartósabban a vékonyodó felhőzet. Csapadék nem érkezik.
Marad az évszakos átlagnál enyhébb idő, még ott is, ahol a tartósabb felhőzet alatt kevéssé tud emelkedni a hőmérséklet.
Éjjel eleinte fokozódó párásság, majd ismét felhősödés várható, így jelentősebb köd nem valószínű. Hajnalban már többnyire felhős lesz az ég. Csapadék továbbra sem érkezik.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 11,
péntek reggel 5,
péntek délután 11,
szombat reggel 5 fok körül alakul.

Fronthatás nem terheli szervezetünket. Az arra érzékenyeknél hidegfronti hatásra jellemző tünetek jelentkezhetnek: feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza. A megfigyelések szerint ilyenkor a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. A párás, ködös idő a krónikus légúti betegeknek sem kedvez, panaszaik és tüneteik felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombatra felhősebb nap ígérkezik. Délelőtt zömében zárt, lassan vékonyodó felhőzet boríthatja az eget. A délután folyamán van esélye az északnyugati és északi országrészben szakadozottabb felhőzet, itt-ott bujkáló napsütés kialakulásának. A felhőzet ellenére enyhe nap ígérkezik.

- Szilveszter napjára kisebb változás körvonalazódik. Előreláthatólag egy meleg-, majd éjjel egy hidegfront is elérheti az országot. Most az a legvalószínűbb, hogy napközben a Dunántúlon élénkül fel a D-i szél, ami mellett északon felhősebb ég, délen és a középső országrészben napsütéses idő alakul ki. Szilveszter éjjelére erős felhősödésre van kilátás, miközben országserte feltámad a D-i szél, majd hajnaltól, északnyugaton, az érkező hidegfront előtt már erős ÉNY-i széllökésekre van kilátás. Eközben szórványosan kialakulhatnak záporok, időszakos esők, sőt még az ég is megdörrenhet (és ezzel nem a tűzijátékra utalunk).

- Újév napján – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de most – erősen felhős, borongós idő látszik jellemzőbbnek időszakos, szórványos, elsősorban az ország déli harmadát érintő esőkkel. Itt-ott elvékonyodhat átmenetileg a felhőtakaró, de számottevő napfény nem valószínű.

- Kedden délelőtt is még borongós idő ígérkezik többfelé esővel. Előreláthatólag kelet felé mozog a csapadékmező, így délután, nyugat felől csökkenni kezdhet a felhőzet.

- Szerdára azonban újabb szórványos esőket adó csapadékhullám érkezése körvonalazódik. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!