Megyei időjárás

2024.01.16. 08:00

Szeles, mégis napos időben bízhatunk

Kedden hidegfront mögötti szeles, de nagyrészt napos idő következik időszakos, mérsékelt felhősödésekkel

Fotó: Berán Dániel

A szakadozott, változó felhőzetből általában nem hullik csapadék, de északkeleten, illetve a nyugati határvidéken, elvétve előfordulhat gyenge hózápor.
Délelőtt még az ország nagyobb, északkeleti 2/3-án élénk, erős ÉNY-i szél fúj, délnyugaton várható gyenge légmozgás. Délutánra többségében legyengül a szél. Kevéssel fagypont fölött alakul a hőmérséklet.
Éjszaka eleinte gyenge légmozgás, majd hajnalban élénkülő DDNY-i szél várható. A kezdetben gyengén felhős, csillagfényes égkép fokozatosan felhősebbre fordul, eleinte mérsékelt, szakadozott, majd összezáródó felhőzet sodródik az ország fölé. Csapadék nem valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő délután 5,
kedd reggel -1,
kedd délután 4,
szerda reggel -2 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szerdán egy melegfront érheti el hazánkat. Napközben fokozatosan felélénkül a D-i szél, mely estére sokfelé meg is erősödhet. A szél a Dunántúlra jelentősebb enyhülést hozhat, északon még marad a hidegebb légtömeg. Délelőtt még lehetnek vékonyabban felhős területek, de napközben vastagodó felhőzet, majd késő délutántól, estétől, északon itt-ott már vegyes halmazállapotú szitálás (havas eső, hó, esetleg ónos szitálás) is valószínű. Éjszaka intenzívebb csapadék, zömében már eső ígérkezik az északkeleti térségben. A hegyekben lehet még fagyos az idő, így ott ónos eső veszélye is fennáll.

- Csütörtökön erős DDNY-i széllel további jelentős enyhülés látszik valószínűnek. Alapvetően erősen felhős égboltra és többfelé előforduló esőkre, záporokra van kilátás.

- Péntekre – jelentősen növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de - hidegfront érkezése körvonalazódik É-ira forduló, újból megerősödő széllel. Várhatóan marad a felhős, szürke idő, de már szórványosabb csapadékkal, melynek halmazállapota a hideg levegő bezúdulásával ismét havas esőbe, hóesésbe fordulhat.

- Szombaton front mögötti tiszta idő valószínű. Ismét erősebb fagyra van kilátás a hajnali időszakban.

- Vasárnap is még napsütéses idő látszik egyelőre valószínűbbnek, de D-ire fordulhat a szél, ami nedvesebb, enyhe légtömeget hozva felhősödéshez vezethet. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!