Vármegyei időjárás

2024.01.06. 07:58

Vége a tavaszias télnek, nem hiszed el milyen hideg lesz a jövőhéten

Míg csütörtökön megdőlt a melegrekord, a hét utolsó napjára már fagyossá válik a levegő. Jól látszik a tavaszias idő vége, vasárnap észak felől elkezd beáramlani a fagyos levegő.

Sonline.hu

Fotó: Google

Somogy vármegye térségében szombaton mediterrán ciklon éri el hazánkat, emiatt szürke, borongós nap lesz jellemző. Eső többnyire az ország északnyugati felén hullik, míg délkeleten még inkább csak elszórtan fordul elő időszakos szemerkélés. A ciklon előoldalán mérsékelt, olykor felélénkülő délies légmozgással még az évszakhoz képest szokatlanul enyhe levegő sodródik az ország déli területeire. A maximum hőmérséklet ismét sokfelé meghaladja a +10 fokot. Estefelé érkezhet meg a ciklon hidegfrontja az északnyugati országrészre. Országszerte marad az erősen felhős, borongós idő szórványosan, változó intenzitású esőkkel. A hidegfronttal északnyugatira forduló és erősödő szél hatására, az északnyugati országrészben, a hajnali órákban már halmazállapot váltásnak is meg van az esélye (havas eső, hóesés).

Nagy tömegű, igen hideg levegő halmozódott fel Európa felett, nagyon komoly hidegbázis alakult ki, írta Szalai ezzel a modellek sem tudnak mit kezdeni, össze-vissza mutogatnak mindent! Megfelelő nyomás elrendeződés és máris itt a zord légtömeg. 
 

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat reggel 7,
szombat délután 10,
vasárnap reggel 3 fok körül alakul.

Vasárnap előreláthatólag a ciklon hidegfrontjával érkező sarkvidéki eredetű levegő árasztja el észak felől az ország térségét, de eleinte, délkeleten még enyhe nap valószínű. A Dunántúlon és keleten is viharossá erősödő É-i szélre van kilátás. Marad a borongós időjárás, csökkenő csapadékhajlammal, de még országszerte előfordul gyengülő, időszakosabbá váló csapadék. A hideg beáramlásának köszönhetően egyre többfelé halmazállapot váltás várható. Az északnyugati országrészben már reggeltől hóesésre van inkább esély, napközben pedig a Dunántúlon és északon, majd este, éjjel a középső és keleti országrészben is megtörténhet a halmazállapot váltás.

Erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte inkább csak északon és nyugaton, később egyre többfelé várható eső, zápor, délkeleten akár zivatar. Az északkeletire forduló szél megerősödik.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap előreláthatólag a ciklon hidegfrontjával érkező sarkvidéki eredetű levegő árasztja el észak felől az ország térségét, de eleinte, délkeleten még enyhe nap valószínű. A Dunántúlon és keleten is viharossá erősödő északi szélre van kilátás. Marad a borongós időjárás, csökkenő csapadékhajlammal, de még országszerte előfordul gyengülő, időszakosabbá váló csapadék. A hideg beáramlásának köszönhetően egyre többfelé halmazállapot váltás várható. Az északnyugati országrészben már reggeltől hóesésre van inkább esély, napközben pedig a Dunántúlon és északon, majd este, éjjel a középső és keleti országrészben is megtörténhet a halmazállapot váltás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!