Megyei időjárás

2024.02.09. 08:00

Elfúj minket a szél, néhol viharos erősségű is lehet

Pénteken erős szél fúj majd Somogyban. Van esély viharos erősségű (60-80 kilométeres) széllökésekre is.

Fotó: Bargais

Marad az enyhe idő, de már nagyobbrészt erősen felhős, borult égbolt lesz jellemzőbb. A Dunántúl térségében vékonyodhat olykor a felhőtakaró. Éjszaka, a Dunántúlon erős, hajnalban ismét viharos erősségű széllökésekkel kísért szél fúj. Marad a borongós ég, itt-ott, de elsősorban az északkeleti, északi térséget érintően eleredő, kisebb esővel.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 15,
péntek reggel 8,
péntek délután 16,
szombat reggel 10 fok körül alakul.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein érkező enyhébb légtömeg miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál akár melegfronti hatások is tapasztalhatók, mint fejfájás vagy vérnyomás-ingadozás. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton is az ország zömén erős DDNY-i szél fúj, 50-70 km/ó körüli széllökésekkel. Az északkeleti határmegyékben maradhat mérsékeltebb a légmozgás. Összességében hasonló idő várható, mint előző nap sok felhővel, borongós idővel és elsősorban az északkeleti térséget érintő, időszakos, gyenge esőkkel. A Dunántúlon van esélye némi bujkáló napsütésnek is.

- Vasárnap napközben előreláthatólag már csak a déli országrészben fúj erős D-i szél. Emellett marad az erősen felhős vagy borongós égkép. Napközben északnyugat felől kiterjedtebb esőmező terjeszkedik. Délelőtt elsősorban a Dunántúlon és északon valószínű számottevőbb eső, majd délután már a középső és keleti, délkeleti országrészt is elérheti a csapadék. Estére hidegfront érkezése körvonalazódik ÉNY-ira forduló, erősödő széllel.

- Hétfőn, kedden, szerdán úgy néz ki, hogy átkerülhetünk a hullámzó frontrendszer hideg oldalára. Növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de a meg-megerősödő ÉNY-i szél hatására hűlni kezdhet a levegő. A felhőzet időszakosan felszakadozhat, térben és időben eltérően napsütésre is nő az esély. Hűvösebbre fordul, de az évszakos átlagnál 3-5 fokkal így is enyhébb időre van kilátás (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!