Megyei időjárás

2024.03.09. 08:00

Hideg reggel után esős nappal kezdjük meg a hétvégét

Szombaton élénk szélre is előfordulhat Somogyban.

Fotó: Rainer Fuhrmann

Az ország nyugati felén egész nap erősebben felhős idő a valószínűbb. Elsősorban a Dunántúl térségében várható szórványosan, időszakosan, többségében a délutáni időszakban eső is. A széllel enyhébb levegő érkezik ismét hazánk térségébe, emelkedni kezd a hőmérséklet. 

Éjszaka zömében erősen, időnként szakadozottabban felhős égbolt mellett elsősorban az északi határmegyékben van esélye elvétve kisebb esőnek. Az ország nyugati és középső tájain tovább erősödik a szél. Északkeleten mérsékeltebb marad a légmozgás.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 7,
szombat reggel 3,
szombat délután 13,
vasárnap reggel 7 fok körül alakul.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap élénk, helyenként és időnként erős D-i szél mellett erősebben felhős és változóan napos területek, valamint időszakok váltakoznak. Számottevő csapadék nem hullik, de kisebb eső előfordulhat, melyre főként az északi országrészben látszik esély. Jelentősen melegszik a levegő, a déli országrészben kifejezetten enyhének, kellemesnek ígérkezik az időjárás.

- Hétfőn gyenge ciklon alakíthatja időjárásunkat. Eleinte még élénk, erős marad a D-i szél, de északnyugaton már ÉNY-ira fordul a légmozgás. Emellett erősen, délután, helyenként szakadozottan felhős idő valószínű, időszakos napsütéssel. Szórványosan, de sokfelé alakulhat ki záporeső. Északnyugaton már hűvösebb, délkeleten még enyhe nap valószínű.

- Kedden hidegfront várható hazánk fölé, az ország középső sávjában megerősödő ÉNY-i széllel. Szakadozott felhőzet, változó napsütés mellett ezen a napon is lehetnek szórványosan futó záporok. Néhány fokot visszaesik a hőmérséklet.

- Szerdán is még meg-megélénkülhet az ÉNY-i szél. Szakadozott felhőzet, változó napsütés mellett itt-ott még lehet jelentéktelen zápor, de nem lesz jellemző a csapadék.

- Csütörtökön, pénteken frontmentes, szélcsendes, az évszakos átlagnak megfelelő, tavaszi idő kialakulása körvonalazódik változó felhőzettel, időszakos napsütéssel, elvétve futó záporral. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!