sebességmérés

2018.09.12. 17:30

Traffipaxok takarásban – már civil autókból is mérnek a rendőrök

Gyanakodva méregethetjük az út mellett parkoló kocsikat: civil autókból is mér a rendőrség mostantól, mert szerintük nem vezetett megfelelő eredményre a látható fixtraffipax vagy a rendőrkocsiba szerelt kamera.

Kovács Gábor

traffipax iskola

Változtat eddig ellenőrzési gyakorlatán a rendőrség, mert úgy látják, hogy az előre bejelentett sebességellenőrzések már nem jelentenek már visszatartó erőt. Ismét általánossá válhatnak tehát az elrejtett traffipaxok az utak mentén.

A következő időszakban a rendőrség közlekedésrendészeti akciókkal és kampányokkal lép fel a legveszélyesebb közlekedési magatartások ellen és az olyan jogsértések feltárásáért, amelyeknek a közlekedésbiztonsági helyzet alakulására kiemelt hatása van, hirdette meg az Országos Rendőr-főkapitányság a közleményében.

Az ORFK véleménye szerint mára bebizonyosodott, hogy a jól látható módon végzett ellenőrzések nem jelentenek általános visszatartó erőt. Ugyanis a közlekedők egy része csak addig tartja be a szabályokat, amíg úgy érzi, hogy a hatóság látóterében van. Éppen ezért bővítenék a közúti ellenőrzési módszerek, eszközök körét a rejtve használt készülékekkel.

A rendőrség sietett leszögezni, hogy az ellenőrzések célja nem a bírságokból szerzett bevételek növelése. Hangsúlyozták továbbá, hogy a jogszabályok alapján az ellenőrzéshez használt készülék rejtve is használhatók. Az ellenőrzéseknek ez a módja pedig nemzetközileg elfogadott gyakorlat, Európa országaiban, így Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Csehországban, Németországban, és Franciaországban egyaránt alkalmazzák.

Szerettük volna megtudni, hogy Somogyban mit jelent és mikor indul ez a gyakorlat, de lapzártáig nem kaptunk erre választ Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától.

Enyhén emelkedő balesetszám

Heffer Attila ezredes, a kaposvári rendőrkapitányság vezetője az idén februárban tartott beszámolót a városi közgyűlés előtt. Ebből kiderült, hogy a kaposvári kapitányság területén 2017-ben összesen 636 közlekedési baleset történt, ami az előző évinél 33-mal több. Ebből 104 járt személyi sérüléssel, 17-tel több, mint az ezt megelőző évben. A csak anyagi kárral járó balesetek száma 16-tal emelkedett. A személyi sérüléssel járó balesetek között két halálos, 24 súlyos sérüléssel járó és 78 könnyű sérülést okozó volt. A balesetekben összesen ketten haltak meg, és 130-an sérültek meg, 26-an súlyosan és 104-en könnyen. Kaposváron a személyi sérüléssel járó balesetek okai között az elsőbbségi jog meg nem adása vezet, emellett a gyorshajtás és a kanyarodás szabályainak megszegése emelhető ki, mint több baleset oka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában