katasztrófavédelem

2020.07.02. 13:40

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget.

Sonline

Fontos, hogy klímát, páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Vasárnap délután öt helyre is riasztották a fővárosi tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt. De megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Nagyatádon is: egy társasház harmadik emeleti lakásában, szerda délután. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek és a lakásban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

A tűzoltók a kazánt lekapcsolták, a lakást kiszellőztették és a helyszínre kéményseprőt kértek. A kéményseprő és a gázszolgáltató szakembere megtiltotta a gázkészülék és az égéstermék-elvezető további használatát annak kijavításáig.

Nyílt égésterű készülékek esetében minél magasabb a kinti hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, amely befolyásolja a kéményhuzathatását. De az is visszaáramláshoz vezethet, ha nem tartják karban rendszeresen a gázkészüléket. De azok a háztartási eszközök is veszélyessé válhatnak, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Úgy, mint a konyhai szagelszívók, a ventilátorok és a klímaberendezések is.

Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni!

A tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában