Bűnszervezet

2022.08.03. 11:55

Elcsalták a takarítók és vagyonőrök adóját

A Somogy Megyei Főügyészség 74 vádlott ellen emelt vádat egy országos csalássorozat ügyében.

K.G.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A 69 gazdasági társaságból álló céghálózattal több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az elkövetők a költségvetésnek. A bűnszervezetet egy 49 éves kistarcsai férfi vezette, és cégvezetőkből, könyvelőkből, bérszámfejtőkből, ügyintézőkből és futárokból állt, amelynek az volt a célja, hogy a takarítási és vagyonőri szolgáltatást nyújtó cégek adóterhét illegális eszközökkel minimalizálja. 

Így eltitkolták az alkalmazottak után fizetendő foglalkoztatást terhelő adókat és járulékokat. A fiktív számlák alapján Szekszárdon és Budapesten igényelték vissza az adót. A Somogy Megyei Főügyészség az eljárásban négy vádlottal kötött egyezséget, akik beismerő vallomást tettek, és az okozott kárból 150 millió forintot megtérítettek. 

Ennyi irat halmozódott fel az eljárás során. Forrás: Ügyészség

A NAV pénzügyi nyomozói ezen kívül 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le, illetve vettek zár alá ingatlanokat, gépjárműveket és egyéb vagyoni értékű jogokat. A Somogy Megyei Főügyészség a főként Budapesthez és Tolna megyéhez kötődő gyanúsítottak ellen a Fővárosi Törvényszéken nyújtott be vádiratot. Bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják őket. 

A bűnszervezetet irányító, és 2021 nyarától letartóztatásban lévő férfival szemben fegyházbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint 659 millió forint erejéig vagyonelkobzás alkalmazására tettek indítványt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában