Fotók

2023.07.24. 11:53

Leállt a légzése egy próbázónak a Balaton-átúszáson, a vízimentők segítettek

A Balaton-átúszást és áthúzást biztosították vasárnap a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen.

Sonline.hu

Több mint 10 ezer induló vágott neki a versenynek, egész távon, féltávon, vagy SUP-pal. Az enyhe szél és hullámzás miatt sokan adták fel a versenyt, összesen 217 embernek segítettek a vízimentők abban, hogy el tudják hagyni az úszófolyosót.

Öt mentőhajóval és két sürgősségi mentőhajóval ügyeltek a biztonságra a VMSZ tagjai és még az esetkocsijuk is készenlétben állt Révfülöpön.

A mentőhajók egyenletesen elosztva a két part között, a révfülöpi rajttól a balatonboglári célig folyamatosan figyelték az úszókat, a vízirendészet egységeivel felváltva. A szakemberek folyamatosan figyelték az úszók mozgását, valamint azt, hogy mennyi időt töltenek a levegővétel után víz alatt – ezekből sokszor már lehet arra következtetni, hogy valakinek segítségre lesz szüksége. Szerencsére minden induló időben felmérte, amikor a teljesítőképessége végére ért, és megkapaszkodott az úszófolyosót kijelölő valamelyik vitorlásban – olvasható a VMSZ közleményében.

Fotók: VMSZ

A vízimentők több résztvevőt segítettek ki az úszófolyosóhoz közel álló, úgynevezett kórházhajókra, ahova a versenyt feladókat, illetve a könnyebb sérülteket kellett kivinniük.

Sürgősségi mentőhajók öt esetben láttak el olyan bajba jutott úszót, akit aztán a parton át kellett adni az Országos Mentőszolgálat egységeinek. Egy esetben légzésleállást láttak el a VMSZ tagjai sikeresen, a beteg a partra érkezés pillanatában már eszméleténél volt és kommunikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában