Roadpol

2023.10.11. 06:47

Hét utas, öt ülés, két gyerek, négy kerék... – egymás után büntették az autósokat a Roadpolon

Harmincan nem kapcsolták be a biztonsági övet, ketten úgy vezettek, hogy vezetés során telefonáltak, az egyik autóban az engedélyezett öt helyett heten utaztak, ráadásul két kisgyermek semmilyen biztonsági felszerelést nem használt: a kaposvári rendőröknek bőven akadt dolguk a keddi Roadpol akcióban, ami október 9-től 15-ig tart. Elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik, a járművezetők valamennyi somogyi térségben belefuthatnak a razziába, a közlekedési egység drónt is használ.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Anyunak nem volt bekapcsolva a biztonsági öve, én szerencsére bekötöttem, így nem fizetek 13 ezer forintot a rendőrségnek – mondta egy középkorú asszony, akit kedd délelőtt az Achim András utcai akcióban állítottak le. – A temetőbe készültünk, de belefutottunk az ellenőrzésbe. Most még a papírokat töltik ki a rendőrök, aztán megyünk tovább, de biztos, hogy  mindannyian használjuk  az övet. 

Egy amerikai rendszámos járművet is leintettek a rendőrök, mindent rendben találtak. A sofőr szerint nincs gond az ellenőrzéssel, rengeteg jármű van az utakon, és legfontosabb a biztonság. A közlekedési egység tagjai először a Jutai úton tartottak vizsgálatot, ezután az Achim András és a Budai Nagy Antal utcába települtek át, délután a Vásártéri úton dolgoztak. Meglepődhettek azon az autón, melyben a maximálisan engedélyezett öt helyett heten szorongtak, ráadásul két, három év körüli kisgyermek a hátsó ülés lábtartójánál ücsörgött és semmilyen biztonsági felszerelést nem használt. A sofőrt feljelentették. Egy tisztítószereket szállító furgonos is lebukott a keddi Roadpol akcióban: se a kísérő, se a járművezető nem kapcsolta be az övet, a figyelmetlenséget fejenként 13-13 ezer forint büntetéssel díjazták, utóbbit három büntetőponttal is sújtották. A negyvenes járművezető azt mondta: a városban több intézményhez szállítottak árut, egyik helyről a másikra rohangáltak, ezért nem használtak az övet. Ígérte: máskor jobban ügyel.  

– A forgalmat és a stoptáblát  figyeltem, de amikor észrevettem a rendőröket, már késő volt: nem használtam biztonsági övet, ezért bírságoltak meg – mondta egy 49 éves kaposvári asszony. – Harminc éve autózom, soha nem volt büntetőpontom, most kapásból hármat kaptam.

 

Drón is figyeli a forgalmat

A piaci bevásárlás után épp hazafelé igyekezett egy Kaposvár környéki településen élő házaspár, ők is belefutottak a razziába. A biztonsági öv használat hiánya okozott problémát, a járművezető kesernyésen megjegyezte: a nagycsarnokban lehet, a közlekedési akcióban nincs alkudozás, fixek a tarifák. A keddi kaposvári akcióban délelőtt még négy gyalogost is megbüntettek, mivel tilos helyen keltek át az úttesten. Batta Zsolt, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata – a Roadpol – hirdetett fokozott ellenőrzést, melyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Somogyban több mint 100 helyszínen zajlik vasárnapig a közúti vizsgálat, naponta csaknem 20 rendőrautó, köztük több civil jármű is bekapcsolódik az akcióba, a drón és a testkamerán kívül olyan gépkocsit is használnak, amely a menet közben rögzíti az elkövetett szabálysértéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában