Előadás

2023.11.27. 09:06

Az áldozatok védelméért emeltek szót

Két jeles világnap - a gyermekek jogainak világnapja (november 20.), valamint a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja (november 25.) - határozta meg a témáját annak a szakmai konferenciának, melyet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság szervezett a bűnügyi szakterületen dolgozó rendőrök, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai valamint a „Fókuszban az áldozat” elnevezésű áldozatvédelmi modell együttműködő partnerei számára.

A rendezvényt dr. Fellegi Norbert r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes nyitotta meg, aki bevezetőjében hangsúlyozta a rendőrség bűnügyi felderítési feladatai mellett a bűnmegelőzés, és az áldozatvédelem területén végzett tevékenység fontosságát.

Proszonyák Ida a Dél-dunántúli Regionális Krízisambulancia szakmai vezetője a nőket ért erőszakos cselekmények áldozatainak mentálhigiénés támogatásáról, a krízisintervenció jelentőségéről tartott előadást. Kiemelte azokat az eseteket, amikor büntető eljárás megindítására még nem került sor, azonban a kapcsolati dinamikában már fellelhetők a bántalmazásra utaló jelek.

Az áldozat közvetlen elérésén alapuló opt-out rendszer fontosságáról, működésének eddigi tapasztalatairól Kámán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora adott átfogó képet a szakemberek számára. Az általános ismereteken felül a rendőri hiteles és áldozathibáztatás mentes kommunikációt, és az együttműködés példákon keresztül bemutatott jelentőségét emelte ki.

A konferencia második felében a gyermekjogok, illetve a gyermekek sérelmére az online térben elkövetett szexuális bűncselekmények kerültek előtérbe. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány két szakembere, dr. Gyurkó Szilvia és dr. Rácz Dominika a grooming, szexting és a szextortion jelenségről, valamint a tizenévesek körében végzett megelőzési munka, média tudatosság, digitális lábnyom, valamint a digitális szülőség jelentéséről és fontosságáról kezdeményezett beszélgetést a jelenlévőkkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában