Szeméthegy

2024.02.05. 16:15

Környezetvédelmi tanácsadót is bevontak az olasz szemét kaposvári tárgyalásába

A bíróság igyekszik kibogozni a Somogyba érkező olasz szemét közfelháborodást kiváltó ügyének szálait. A rengeteg hulladékot tavaly júliusban a kaposvári önkormányzat szállíttatta el egy kaposfüredi és egy Pécsi utcai telephelyről. A hétfői bírósági tárgyaláson egy környezetvédelmi tanácsadót is kihallgattak tanúként.

Kovács Gábor László

Egy büntetett előéletű férfi Kaposvárra és Pécsre vitetett 1900 tonna olasz hulladékot, ezért különösen jelentős mennyiségű illegális hulladékgazdálkodás miatt vádolta meg az ügyészség. A vád szerint a férfi tízéves fegyházbüntetéséből szabadulva vállalkozni kezdett, de az általa irányított gazdasági társaságot a hatóság bár nyilvántartásba vette, de hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki számára. A vádlott ennek ellenére olasz vállalatokkal hulladékkezelési szerződéseket kötve műanyag, textil és papír hulladék Magyarországra szállítását vállalta. 2022 januárja és júliusa között több kamionnyi szemetet hozatott Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, és lakóövezetek melletti, bérelt telkeken rakta le.

 A hétfői tárgyaláson vallomást tett a vádlott könyvelője, aki segített neki az ügyfélkapun keresztül eljárni, de ő csak valószínűsítette, hogy volt hulladékkezelési engedély. A környezetvédelmi tanácsadó is a vádlott cégének dolgozott, egy somogybabodi telepre kértek engedélyt, de végül nem kaptak a helyi önkormányzattól. A környezetvédelmi szakértő kezdetben jónak tartotta a célt, hogy a hulladékból építőanyagot állítsanak elő, vagyis betonba öntsék. Később azonban szavai szerint „vonakodott a közös munkától, mert problémásnak látta az ügyet.” A cég ugyanis hulladékkereskedelmi engedéllyel rendelkezett, de hulladékfeldolgozásival nem.

Ítélethozatal előtt a Kaposvári Járásbíróság további tanúkat hallgat meg az ügyben, az azonban nem egyszerű. Van tanú, aki külföldön tartózkodik, egy másik a pécsi börtönben tölti a büntetését, egy harmadik a szabályszerű idézés és a „rendőri útbaigazítás” ellenére sem érkezett meg a bíróságra. Az ügy tárgyalása február végén folytatódik.        

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában