Tárgyalás

2024.02.28. 13:47

Újra akarták hasznosítani a Kaposvárra hozott illegális olasz szemetet?

Egy tanút bilincsben hoztak a tárgyalásra, egy másik írásos vallomást tett, míg egy harmadik a felszólítás ellenére sem írt tanúvallomást, mert külföldön tartózkodik – folyatódott az olasz szemét büntetőpere a Kaposvári Törvényszéken.

Kovács Gábor László

Mint arról már beszámoltunk, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádol az ügyészség egy büntetett előéletű, ötvenes éveiben járó férfit, aki Kaposvárra és Pécsre vitetett 1900 tonna olasz hulladékot. Az egyik gazdasági társaságát a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vette, azonban hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki számára. Ennek ellenére hulladékkezelési szerződésekkel műanyag és textil hulladékot hozatott Magyarországra több kamionnal, és bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. 

A más ügyben börtönbüntetését töltő tanút, aki egyébként a vádlott gyermekkori barátja, telepvezetőként alkalmazta. A férfi azt mondta, hogy a kaposvári és pécsi telephely átalakítását megkezdték, de megjelentek a környezetvédelmi hatóság emberei, és megállapították, hogy minden rossz, amit csináltak. Sokat emlegette, hogy zöld beton gyártására készültek, vagyis a szemetet ledarálták volna, és betonba öntik egy szabadalom alapján. Ezután a tárgyalás a vádlott ügyvédje és a beidézett hulladékgazdálkodási szakértő hosszas szócsatáját hozta. A szakértő szerint csak hulladékkezelési engedély birtokában lehet hasznosítottnak tekinteni egy hulladékot, míg az ügyvéd amellett kardoskodott, hogy a kezeléstől az anyag elveszti hulladék státuszát. 

Az ügyre csak később tehet majd pontot ítéletével a bíróság.        

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában