Közmunkaprogram

2017.07.27. 10:12

Becsülettel dolgoznak, nem lett „annyi” a falunak

Felvásárolja a gondozatlan területeket a szenyéri önkormányzat a településen, hogy művelésbe vonja, akkora sikerrel dübörög a közmunkaprogram. A polgármester azt mondja: ha megnéznék egy légi felvételen, azt lehetne látni, hogy az összes kertet művelik a 70 százalékban romák lakta faluban.

Kovács Gábor

Ha egy helybeli családnak kisebb terület is elég a kertművelésre, az önkormányzat bérleti szerződést köt a fennmaradó részre, így mindenki jól jár. – Összesen 16 hektáron gazdálkodunk, a megyében egyetlen település sem műveli ezt ekkora tételben – mondta Bogdán Imre János polgármester. – Nagy tételben termelünk: 170-180 mázsa burgonya, 50 mázsa vöröshagyma termés várható, hét-nyolc mázsa fokhagyma, tíz mázsa cukorborsó, nyolc mázsa zöldbab termett. Sok a bio veteményünk. Három hektár búzánk és négy hektár kukoricánk is van, ennek a piacát is felkutattuk, a kukoricát vadásztársaságok viszik vadeledelnek.

– Két étterem és egy alapítvány veszi az árut és persze a környékbeliek is – mondta Bogdán Imre János. – Nem volt könnyű kitaposni az utat, de ma már az összes terményt eladjuk őszig. Az éttermeken kívül zöldségnagykereskedők is megkeresnek, mert papírunk van a minőségről, a gyártásról.

Tizenöt közmunkás foglalkozik csak a mezőgazdasággal. Kezdetben semmilyen géppel nem rendelkeztek, de ez a gond megoldódott, vásároltak ekét, tárcsát, traktort, pótkocsit, ma már kombájnon kívül mindenük van, ami kell a földműveléshez. Bogdán Imre János hozzátette: a környékbeli romák megtanulták, hogy mi az a kapa, becsülettel művelik a földet, még ha nem is szeret mindenki dolgozni. Egy cirokseprűüzemet is működtetnek. Nem a roma hagyomány adta az ötletet, vágta rá a kérdésre a polgármester rögtön, hanem egy piaci rést ismertek fel.

Egy térkőüzemben is foglalkoztatják a közmunkásokat. Amit ott gyártottak, beépítették a Petőfi utca árkába, s a munkát folytatják, 2019-ig haladnak végig az utcában. A polgármester mutatja a számításait: a 370 lelkes falunak több mint 23 millió forint az éves költségvetése, 24 millió forint támogatást lehívtak a kormánytól, és négy millió forint nyereségük volt a mezőgazdasági termelésből. Nekiláttak a Petőfi és Simon utca teljes felújításának, egy vis maior pályázatból hozzák helyre a temetőhöz vezető utat, mert a partoldal leszakadt.

Nem lett annyi a falunak, ismerték el a hazatérők

A gazdag múltú településen egy Árpád-kor előtti templomot is feltártak korábban. Erzsébet királyné, Sissi látogatása tiszteletére három hársfát ültettek egykor, de az egyiket ki kellett vágni, mert életveszélyes lett. Újat terveznek ültetni, mert a virágosítással elmaradtak a faluban, ismerte el a polgármester. Ez lesz a következő cél, mert a sikeres mezőgazdasági termelés lefoglalta a közmunkásokat. A harmadik ciklusát taposó polgármesternek az idén a megyei közgyűlés a Somogy polgáraiért-díjat adományozta. Az igazi siker azonban az szerinte, hogy pozitív véleményt kap az elvándoroltaktól. Az egykor távozó szenyériek közül egyesek ugyanis azt hangoztatták, hogy „ennek a falunak annyi lesz”, ma azonban a hazatérők is elismerik a fejlődést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában