Megtiszteltetés

2017.07.22. 16:46

Gyékényes díszpolgárává fogadta Smidéliusz Zoltánt

Gamos Adrienn

A hűséges, áldozatos szolgálat jutalma a díszpolgári cím. Az Úr szőlőskertjében munkálkodó Smidéliusz Zoltán a közelmúltban vehetett át önkormányzati kitüntetést Gyékényesen. A nyugalmazott evangélikus esperes mindig a Zala megyei Surdról látta el lelkészi teendőit Somogyban is; 31 évig pásztorolta a gyékényesi, egy évtizeden át pedig a barcsi gyülekezetet, sok-sok lelki áldással, örömmel.

– Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, egyfajta visszajelzés is, hogy „fáradozásom nem volt hiábavaló” – mondta. – Úgy érzem ebben az elismerésben kifejeződött nemcsak egy zárt közösségért, hanem a községért végzett munkám is. Igyekeztem jó kapcsolatot kialakítani a mindenkori római katolikus plébánossal, és ezt erősíteni a két felekezet között.

Smidéliusz Zoltán 1950-ben született Répcelakon, ahol édesapja 41 évig volt lelkipásztor. Bár az ősei között voltak tanítók, prédikátorok, mint például a Wittenbergben tanult Smidéliusz György is, aki az 1600-as években Breznóbányán volt esperes, és akinek címere díszíti palackozott boraikat. Smidéliusz Zoltán életútja azonban nem vezetett egyenesen a teológiára. Hiszen érettségi után üzemmérnöki diplomát szerzett, majd a Badacsonyi Állami Gazdaság borászati üzemében dolgozott. S onnan lépett a lelkészi pályára… – 1982-ben kerültünk lelkész-feleségemmel Surdra, én segédlelkészként kezdtem szolgálni Nemespátrón, a következő esztendőtől pedig már a gyékényesi híveket is gondoztam – folytatta. – De mindegyik gyülekezetet megismerhettem 1991-2000, majd 2011-14 között a somogy-zalai egyházmegye espereseként. Somogyban a megye vezetői részéről nagy(obb) megbecsülésben részesült az evangélikus egyház; odafigyeltek tevékenységünkre, segítettek bennünket. A 90-es években a kisebbségi és vallásügyi bizottság tagjaként rálátásom volt erre. Kitűnően tudtak együtt dolgozni az emberek, akármelyik felekezethez is tartoztak, illetve nézetet vallottak.

A háromgyermekes családapa 32 évi egyházi szolgálat után 2014-ben nyugdíjba vonult, de funkcióiból egy-kettő megmaradt, és vállal még helyettesítéseket valamint szívesen részt vesz gyülekezeti alkalmakon. Jelenleg is az egyházmegye missziói felelőseként, és a gyenesdiási Kapernaum Evangélikus Szeretetotthon igazgatótanácsának elnökeként tevékenykedik. Nemrég Polányban járt borversennyel egybekötött gyülekezeti rendezvényen. Megtiszteltetés érte itt is; a közönség a legjobb fehér bornak a 2016-os évjáratú hárslevelűjét tartotta. Elmondta, hogy jövőre nyugdíjba vonul a felesége is, és elköltöznek Becsehelyre, ahol már szőlőt is telepített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában