születésnap

2017.07.28. 20:30

Különleges tortával köszöntötték a 90 éves Csongort

A Balatoni Hajózási Zrt. által üzemeltetett Csongor nosztalgiahajó 2017-ben ünnepli 90. születésnapját, s a cég méltóképp emlékezett meg e jeles évfordulóról a balatonlellei hajóállomáson.

Molnár Gábor

 

– A Csongor nosztalgiahajót az utóbbi évek Balatonlelle városához kötik, hiszen a hajózási főidényben innen szállítja a sétahajózni vágyókat – tájékoztatott a Balatoni Hajózási Zrt. – A hajó csaknem egy százados múltja során sok emlékezetes eseményt élt meg. 1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében. Akkor még fatestű és felépítményű hajó, a Tünde nosztalgiahajó ikertestvére.

1945. március 26-án a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben felrobbantották. A hajót még abban az évben kiemelték a vízből, és 1947-től a helyreállítását követően a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART tulajdonában működött.

1958-ban kapott acéltestet és zárt utasteret a Balatonfüredi Hajógyárban. A BAHART nosztalgiaflotta tagjaként a mai napig közlekedik és szerez maradandó emlékeket és élményt a Balatonra látogatóknak. A nosztalgiaflotta jeles tagjaként a Csongor motoros is számos családi és céges rendezvénynek biztosított már különleges helyszínt, különleges alkalomra.

Ezek is érdekelhetik