Jóindulat és segítség

2017.08.22. 14:00

Közmunkások termelték, idősek és gyerekek kapják

Pöfögve haladt a kis traktor Kiskorpádon, a pótkocsija teli csemegekukoricás zsákokkal. Szinte minden házhoz bekanyarodott. Kiosztották a közfoglalkoztatottak terményeit, az idősek, és a gyermekvédelmi támogatásban részesülők is kaptak belőle.

Kovács Gábor

A közmunkaprogram keretében egy három és fél hektáros területet művelnek a településen. Krumplit, vöröshagymát, fokhagymát illetve csemegekukoricát vetettek. A vöröshagymát és fokhagymát már felszedték, most a kukorica betakarítása van soron. Nincs mire várni a szétosztással, mert raktár nem áll rendelkezésre a településen.

– Szociális célú gazdálkodás zajlik nálunk, így a termény nagy részét a helyi rászorulók között osztjuk szét – mondta Epstein Ferenc polgármester. – Az idősek, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők és a közfoglalkoztatottak is részesülnek belőle, valamennyit értékesítünk is, az árát visszaforgatjuk a termelésbe. A családok örülnek a krumplinak, hagymának, amelyek az alapvető élelmiszerek közé tartoznak. A csemegekukorica főként a gyerekek körében kedvelt, sok idős az unokájának szánja.

Kiskorpádon hagyomány, hogy alapvető élelmiszerekből, édességekből álló csomagot is összeállítanak az időseknek, melyet karácsony tájékán osztanak ki. Nyugdíjas közösség nincs a településen. – Pedig sok energiát fordítunk a közösségi élet fellendítésére, hogy többet találkozzanak az emberek, ezért több programot szervezünk. Vannak előrelépések, de nehéz kimozdítani őket – mondta a polgármester. – A falusi élet olyan, hogy amikor jó az idő, és könnyebb kimozdulni otthonról, akkor feladat van, akár a kertben is, bár már nem annyian kertészkednek otthon, mint 15-20 évvel ezelőtt. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek ellenére jó kétszer annyi embert sikerült elhozni az időseknek tartott rendezvényekre, mint korábban. Nehéz megmondani, mitől van ez, de sok múlik a személyes megkeresésen, ami a kulturális közmunkások feladata volt az elmúlt időszakban. Azon sokat gondolkodtunk a képviselőtársaimmal együtt, hogy a fiatalokat hogyan lehetne megszólítani. Nem sikerült áttörést elérni, de ez más településeken is probléma. A városi programok jobban vonzzák őket, mert mobilak.

Pedig fiatalokból nincs hiány. Az utóbbi időben sok eladó ingatlan volt a településen, el is kelt 6-7 ház, ezeket főként fiatalok vásároltak meg, huszonéves szülők kisgyerekekkel. Kell is az utánpótlás, mert megijedt a falu vezetése, amikor észrevették, hogy tíz év alatt ezer főről 860-ra olvadt a település lélekszáma. Azonban újra gyarapodásnak indultak, és ma már 900-an laknak Kiskorpádon.

Négy pályázatot is benyújtottak

Az önkormányzat épülete ad helyet a kultúrháznak és az óvodának is. Négy pályázatot is benyújtottak a korszerűsítésre 75 millió forint értékben. Két támogatást már elnyertek, kettő azonban még függőben van. A projektek összefüggnek. A közös épület energetikai felújítását végeznék el, külső hőszigetelést, nyílászárócserét, napkollektort helyeznek fel, és a fűtésrendszert, valamint a világítótesteket is korszerűsítik. A kultúrház belső felújítására, eszközvásárlásra és hangosításra is nyújtottak be pályázatot, erre az adósságkonszolidációs keretből kapott forrást is felhasználtak. Óvodafelújítást is terveztek. A pályázatok az önkormányzat szerint célegyenesben vannak, de mivel az óvoda csak a nyári szünidőben tart zárva, amikor elkezdhették volna a munkát, így a felújítás valószínűleg a jövő évre marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában