Irtás

2017.08.22. 11:32

Kezdődik a parlagfű légi felderítése

Országosan már több megyében elkezdődött, Somogy megye észak-keleti részén szerdán indul a parlagfű légi felderítése.

K.G.

Immár hetedik alkalommal fogják a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala agrárügyi és környezetvédelmi főosztályának növényvédelmi felügyelői és földhivatalos kollégái közösen végrehajtani a légi felderítést. Már tavaly is a Készenléti Rendőrség biztosította az ellenőrzéshez szükséges helikoptert.

Várhatóan a Kaposvár- Balatonföldvár-Balatonvilágos közötti területet vizsgálják át, ezért kérnek minden földhasználót vagy földtulajdonost,hogy még időben végezze el a területen a parlagfű mentesítést.

A földi felderítés július elseje óta folyamatosan zajlik, tehát bejelentések és határszemlék nyomán is bemérhetik a fertőzött területeket. A légi felderítés hatékonysága azonban jóval nagyobb, a földi járművekkel kevésbé megközelíthető helyek sem maradhatnak rejtve. Ha a repülési út érinti a fertőzött területet, legyen az parlag, vagy gondozatlan tarló, rét, vagy nem megfelelően gyomirtott kultúrnövény, az ellenőrök jó eséllyel megtalálják. Bemérés esetén a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő büntetést kap a földhasználó, illetve az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában