Iskolaelhagyás

2017.09.01. 14:00

Lemorzsolódás: tanulás nélkül szakmát sem adnak

Bár még csak pénteken kezdődik a tanév, számos szakember időben figyelmezteti a diákokat és a szülőket: könnyű lemorzsolódni a szakmunkás képzésből.

Harsányi Miklós

– Cégünk 1993 óta foglalkozik szakképzéssel, a nálunk dolgozó szakmunkások, üzemvezetők, mesterek korábban vállalkozásunknál töltötték gyakorlatukat – közölte Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy Pékség tulajdonosa. – Minden évben több osztálynyi pék, pék-cukrász, cukrász és kereskedő tanulókat vettek fel az iskolák, s a jelentkezők erős közepes és jó tanulmányi eredménnyel érkeztek. Az elmúlt években is volt lemorzsolódás, de talán az 5-10 százalékot érte el azoknak a fiataloknak száma, akik a tanulmányuk elkezdése után döbbentek rá, inkább más szakmát szeretnének tanulni, iskolát váltanak vagy más megyébe költöznek.

Ojtó Lajos szerint korábban a szeptemberi iskolakezdésnél 90 százalékos bizonyossággal lehetett tudni, hogy a harmadik év végére hány diák szerzi meg a szakmunkás bizonyítványt, s helyezkednek el a szakmában. Az utóbbi 2-3 évben viszont abszolút nem lehet kiindulni abból, mennyien kezdik el a tanulmányukat, s ebből hányan tesznek vizsgát. Saját példára hivatkozva kifejtette: szeptemberben náluk 17 tanuló jelentkezett pék szakmunkás tanulónak, de azt nem tudják, hogy jövő ősszel mennyien folytatják a második osztályt. Sajnos, ugyanez a helyzet a többi szakmában is.

A lemorzsolódás fő oka, hogy a szakmunkás tanulók nem figyelnek arra: ha nem mennek iskolába, illetve a gyakorlati képzőhelyekre, szinte pillanatok alatt annyi hiányzást összeszednek, hogy megszűnik a tanulói jogviszonyuk – emelte ki Ojtó Lajos. – Számos esetben felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a rengeteg orvosi igazolást sem tudják elfogadni az iskolák. Ezért a szülők segítségét folyamatosan kéri az iskola és az oktatóhely is.

Figyelnek a pályaorientációra

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette: a múlt tanévben 140 tanuló hagyta el a tagintézményeket anélkül, hogy szakmai vagy érettségi bizonyítványt szerzett volna. Ez az országos, de somogyi átlag alatt is van, az utóbbi években ez a szám azonban enyhén emelkedik. A végzettség nélküli iskolaelhagyás okai: tankötelezettség megszűnése, fegyelmi okok, illetve rossz szakmaválasztás. Azt is megtudtuk: a Siófoki SZC-hoz tartozó öt tanintézménybe közel 3000 tanuló jár, s jelenleg 68 szakmát oktatnak, a 2017-2018-as tanévben 520 tanuló kezdi meg tanulmányait a 9. osztályokban.

Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója azt mondta: kiemelt figyelmet fordítanak a pályaorientációra, ezért széleskörű lehetőséget teremtenek a pályaválasztás előtt álló diákoknak arra, hogy minél több, s megalapozott információjuk legyen a szakmai képzésről. Tizenegy középiskolájukba 6170 diák járt, a képzési kínálatukban 34 ágazatban 189 szakképesítés szerepel, s legutóbb 24 ágazatban 61 szakmát választottak a tanulók. A nappali rendszerű képzésben átlagosan hat százalék volt a lemorzsolódás, mely jóval az országos mutató alatt van. A főigazgató aláhúzta: újabb, hatékony szakmai programok segítségével kívánják segíteni a fiatalokat.

– Szakmák éjszakája, műhelylátogatás, bemutatók és nyílt napok sokasága: ízelítő abból a felhozatalból, mely jelentős segítséget nyújthat a diákoknak – hangsúlyozta Csiba Ágota. – Az ismereteken kívül tapasztalatot, élményt szereznek a fiatalok. Azt akarjuk, hogy mindenki az érdeklődési körének megfelelő szakmát válasszon, s az alapos, gyakorlatorientált képzés sikerélményt jelentsen az első naptól fogva a Kaposvári SZC intézményeibe járó diákoknak, akik ha hiányszakmát tanulnak, havonta akár 50 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában