Ön dönt!

2017.09.11. 14:00

Igyuk a hazait! Gyanúsan olcsók az import UHT tejek

Azon kívül, hogy a tej-terméktanács bízik a hazai hatóságok gyors reagálásában, az élelmiszer-hamisítás felderítésére a szakmaközi szervezet még az ősszel kísérletet tesz. Szommer Gábor, a kaposvári Fino Food kereskedelmi vezetője felháborítónak tartja a hírekben szereplő áfacsalást és élelmiszer-hamisítást, mert a trükközők rontják a tisztességesen működő vállalkozások esélyét.

Harsányi Miklós

– Szerintem alapvetően a fogyasztó döntése, hogy milyen forrásból származó tejet és tejterméket vásárol – hangsúlyozta Szommer Gábor, a kaposvári Fino Food kereskedelmi vezetője. – Azt gondolom, hogy helyi gyártású, hazai áru garancia lehet a minőségre. A somogyi alapanyagból készült tejtermékeket rendkívül alaposan ellenőrzött körülmények között állítják elő, s a rendszeres hatósági ellenőrzések is a fogyasztók biztonságát szavatolják. Márpedig számunkra ez a legfontosabb.

Mélykuti Tibor nyilatkozatára – a túl olcsó szlovák tej mögött áfacsalás állhat, ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy víz és tejpor keverékét dobozolták be és adják el UHT tejként a magyar piacon – reagálva Szommer Gábor kifejtette: elvi szinten előfordulhat élelmiszer-hamisítás. Szerinte gyanúra adhat okot, hogy amíg a nyers tej ára folyamatosan drágul, addig számos import UHT tej továbbra is feltűnően olcsó. Így az ilyen körülmények között működő élelmiszer-hamisítók vélhetően a korábbinál is nagyobb profitra tehetnek szert.

– Döntő, hogy biztonságos, ellenőrzött tejterméket vásároljanak a fogyasztók – folytatta. – Nálunk minden egyes csepp tejet bevizsgálnak, elkötelezettek vagyunk a magas minőség mellett. A termelés valamennyi mozzanatára figyelünk, így arra is, hogy mintegy 900 hektárnyi somogyi ősgyepen kaszált széna biztosítja az alaptakarmányt. Kaposvári tejüzemünkben naponta közel 150 ezer liter tejet dolgozunk fel.

Keszthelyi István, a mosdósi Ma-Wa Kft. ügyvezető igazgatója szerint trükközések továbbra is előfordulhatnak a tejiparban. A problémára a szigorú hatósági ellenőrzés a megoldás, de célszerű, ha a vevők is figyelnek a boltokban. Úgy vélte: nem biztos, hogy az agyon­akciózott külföldi tejet érdemes megvenni.

– Korábban egy barátom megkért, hogy szagoljam meg a felbontott dobozos UHT tejet – mondta. – Szerintem nem volt romlott a termék, mégis úgy tűnt, mintha tejporból, savóporból és vízből rakták volna össze. Épp ezért olyan helyi feldolgozó termékeit érdemes vásárolni, amelyben a vevő soha nem csalódott.

Átlátható folyamat a tejiparban

– Akár súlyos következménye is lehet az áfacsalásnak, az adóhivatal nem tréfál – mondta Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének somogyi alelnöke. – Szerintem érdemes résen lenni a nagykereskedőknek is: ha feltűnően olcsó áron kínál egy terméket a partnercég, akkor természetesen célszerű elgondolkodni, s minél több információt begyűjteni az üzletkötés előtt.

A mosdósi Ma-Wa Kft. telephelyén 530 tehenet és szaporulatát tartják, évente csaknem ötmillió liter tejet értékesítenek a Fino Food Kft.-nek. Keszthelyi István ügyvezető igazgató rámutatott: az Ekáer rendszer óriási előnye, hogy az elszállított áru mozgása jól nyomon követhető, s teljesen átlátható a folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában