Földművesek Napja

2017.09.17. 15:30

Új ünnepnappal gazdagodott az agrárium

Agrárgazdákkal telt meg zsúfolásig a csokonyavisontai művelődési ház kibővített nagyterme.

Györke József

A rendezvény célja, hogy elősegítse a földműves-kisgazdák fejlődését és felzárkóztatását úgy, hogy azok a lehető leghamarabb a nemzetgazdaság meghatározó pillérévé válhassanak. A rendezvényen emléket állítottak Nagyatádi Szabó Istvánnak, a Kisgazdapárt alapító elnökének, volt földművelésügyi miniszternek és megemlékeztek dr. Torgyán Józsefről, aki a Földművesek Napja útra indításával szeretett volna búcsúzni a politikától, de szándéka mára végakarattá változott. A politikus korábban azt mondta: A földműves-kisgazda nép Magyarországon és a világon mindenütt az adott ország nemzetmegtartó ereje. Ezért a Földművesek Napjának mindent megelőző eszmei feladata az, hogy e nemzetmegtartó erőt olyan helyzetbe hozza, hogy az megfelelhessen e feladatából fakadó rangjának, hogy a földműves-kisgazdák népe a nemzetgazdaság motorjává válhasson.

2016 őszén, Csokonyavisontán, a Nagyatádi emlékházban a helyi önkormányzat, az Aranykorona Alapítvány, valamint dr. Torgyán József és Petráss László aláírták a szerződést arról, hogy 2017. szeptember 17-én Nagyatádi Szabó István kisgazda miniszter születésének 154 évfordulójához közelebb eső hétvégén, vagyis szeptember 16-án, szombaton, megfelelő külsőségek közepette, annak szándékával, hogy e napot hagyománnyá emelve, megrendezik az első Földművesek Napját. Ennek a rendezvénynek, a megállapodás értelmében, minden esztendőben másik település ad otthont. A rendezés joga minden tizedik esztendőben visszaszáll Csokonyavisonta Község Önkormányzatára.

A szerződő felek levélben fordultak a politikusokhoz, hogy támogassák ezen elhatározását, mivel feltett szándékuk, hogy e nap ne álljon meg határainknál, hanem kellő támogatással a Földművesek Világnapjának rangjára emelkedhessen.

Torgyán József az egykori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter végsőkig kitartott amellett, amit Nagyatádi Szabó István is vallott, hogy földműves-kisgazda nép csak akkor képes érvényesíteni nemzetmegtartó erejét, ha a különböző kisgazda irányzatok véget vetnek a rivalizálásnak és „egységes pártként”, önálló képviselettel bírnak a törvényhozásban, mert csak így lesznek képesek a nemzet érdekeit szolgálni. Prof. Sinóros Szabó Botond akadémikus kiemelte, hogy legyen ez egy nagy ünnepnap a magyar agráriumban dolgozók számára. Megemlékezünk azokról, akik a földet művelik, élelmiszert termelnek. Ez a nap egyúttal a béke ünnepnapja is legyen, hisz a föld megművelése során is béke honol. A társadalmi felemelkedéshez pedig szükséges a béke megléte. Leküzdötték a földművesek az időt, új dimenzióba kerültek. A föld termőfölddé, az egyéni ember földművelő társadalmi lénnyé vált, aki mindannyiunkért dolgozik, cselekszik.

Szászfalvi László korábbi kormánymegbízott Nagyatádi Szabó István munkássága elemzése során kiemelte, hogy ő két lábbal állt a realitások talaján. Észrevette, hogy a továbblépéshez fontos és szükséges a társadalmi osztályok harmóniája. Ez jelenti a nemzet megtartó erejét. Munkálkodása során ezért a harmóniáért küzdött.

Gombos Sándor a NAK Somogy megyei elnöke elmondta, hogy Nagyatádi Szabó István nehéz politikai időben volt vezető, de mindig egyensúlyban tudott maradni. Ahhoz, hogy az agrárgazdálkodás jobban fejlődjön, új alapokra kellene helyezni a középfokú agrárképzést. Czerván György FVM államtitkár az agrárium fejlődését bemutatva kiemelte, hogy valóban szükség volt erre az ünnepnapra, mely méltóképpen ismeri el a két életutat.

Harasztia Attila csokonyavisontai polgármester bemutatta Marton József Zoltánt, Vasad község polgármesterét. 2018-ban ők rendezik meg a 2. Földművesek Napját. Lambert Győzőné az Arany-Korona Alapítvány képviselője oklevéllel és plakettel köszönte meg többek között dr. Fazekas Sándor földművelődési miniszter, Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Győrffy Balázs NAK elnök, Szászfalvi László kormánymegbízott, Vránics Zsolt a Nagyatádi-család képviselője, és Harasztia Attila csokonyavisontai polgármesterek védnöki munkáját.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár elismerő oklevéllel tüntetett ki három legeredményesebben gazdálkodó környékbeli földműves-kisgazdát: Horváth Zoltán szántóföldi növénytermesztőt, az állattenyésztő és termékfeldolgozó Kálmán családot, valamint Móré Tibor szántóföldi növénytermesztőt. Mivel a szakadó eső elmosta a koszorúzást, azt jelképesen a nagyszínpadon végezték el, melyen részt vett dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária az elhunyt özvegye is.

A programot követően finom ebéd, majd kultúrműsor várta a vendégeket. Szívesen fogadták a Nagyatádi Szabó István emlékházban a látogatókat, akik a Torgyán-hagyatékot is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában