Hamis hangok

2017.10.07. 17:46

Elöregedett a megyei hangszerpark

Hárommilliárd forintot fordít a kormány az iskolai hangszerállományok fejlesztésére. Minden tankerületbe kerül két pianínó, de a somogyi zeneiskolák többi eszköze is megérett a frissítésre. Bíznak benne a zenepedagógusok, hogy nem csak az általános iskolák kapnak majd új pianínót az Emberi Erőforrások Minisztériumának koordinálásával.

Koszorus Rita

A barcsi Vikár Béla Művészeti Iskolába is elkelnének az új eszközök, tudtuk meg Vránicsné Jancsi Erika igazgatótól. – Húsz-harminc éves hangszerekkel oktatjuk a gyerekeket – mondta a pedagógus. – Szükségünk lenne új hangversenyzongorára, hiszen rendezvényeinken is használjuk és az már több, mint harminc éves. De a réz- és fafúvós, valamint a vonóshangszerek állomány is felújításra szorul.

A marcali Hidas Frigyes Zeneiskolában is elöregedett a hangszerpark, ott is szükséges volna frissítés. – Az előző tanévben 700 ezer forintot költhettünk a cselló tanszakunk javítására – mondta el Hajas Béla igazgató. – Az idei évre még maradt tíz hangszer, amelyekre húrokat és vonókat kell vennünk, ez is több százezer forint.

A vonós hangszerek tekintetében a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola sem áll jól. – Két évvel ezelőtt volt egy nagy fejlesztés nálunk – mondta el kérdésünkre Nagy Tamás igazgató. – Akkor Kaposvár városától és a Klebelsberg Központ Kaposvári Tankerületétől kaptunk közel 15 millió forintot, illetve a Rotary Klubtól nemrégiben 400 ezer forintot. Ebből tudtunk hangszerjavításra fordítani, s talán tudunk venni belőle kezdőcsellókat.

Ám összességében elöregedett a hangszerpark az intézményben, tette hozzá Nagy Tamás. Sőt van olyan zongora a Liszt Ferenc Zeneiskolában, amely közel 100 éves.

Mivel az intézmény növendékei számos szereplést vállalnak, szükség volt egy hordozható digitális zongorára, ennek állapota mára leromlott. Ha forráshoz juthatna a kaposvári zeneiskola, vásárolna egy ilyet, de több kisebb eszközre is szükség van. – De nagyon kellene egy F tuba – tette hozzá Nagy Tamás. – Ennek az ára körülbelül másfél millió forint, s mellette még fúvós hangszerekre: fuvolákra, klarinétokra is szükség volna.

Nagy Tamás a Zeneiskolák Országos Szövetségének megyei küldöttjeként folyamatosan figyelemmel kíséri a somogyi zeneiskolák helyzetét. – A kistelepülési, vagy kisebb városi intézményekben még ennél is rosszabb állapotban vannak a hangszerek – summázta az igazgató. Utalva arra, hogy minden anyagi segítség fontos az iskolák számára, hiszen a zenei nevelés nagyon fontos a fiatalok fejlődése szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában