Kaposvár

2017.10.23. 13:29

„Farkasszemet néztünk az ÁVH-sok fegyvereivel”

Egykori 56-os egyetemista, nyugalmazott tisztifőorvos dr. Debreczeni László tartott megemlékező beszédet a Nagy Imre Parkban, a városi ünnepség részeként.

Koszorus Rita

Akkoriban húszéves egyetemistaként élte meg 1956. kegyetlenségét Debreczeni László a fővárosban, „ azon az aranyló napsütésben fürdő napon” – idézte fel a hatvanegy évvel ezelőtti október 23-át az egykori pécsi fiú. – Ott voltunk az utcai tüntetéseken, farkasszemet néztünk az ÁVH-sok fegyvereivel – mondta beszédében Debreczeni László. – Őrjáratoztunk, a felfegyverzett egyetemista zászlóaljak alkották a rend és honvédelem biztosítását végző nemzetőrség derékhadát. Az 1956-os egyetemista kiemelte: a fiatalok 61 évvel ezelőtt nem csak sodródtak az árral, hanem megtettek mindent, amit megkövetelt a haza.

 

A fiatalabb nemzedékek számára csak történelem az, amit Debreczeni László és társai 1956-ban Budapesten átéltek, ám a forradalom túlélője úgy véli: kötelessége mesélni a történtekről, amíg csak él. Október 23-át pedig azért tartja ünnepnek, mert 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a harmadik magyar köztársaságot. Ám az ünnepség vezérszónoka szerint az 56-os álom csak 2010-ben valósult meg, amikor „ forradalom zajlott a szavazófülkékben”. – Az elmúlt évtizedek zsákutcába torkolló irányai után visszatért hazánk az európai fejlődés fő útvonalára és megvalósulhatott 1956 álma a szabad, saját nemzeti útját járó, egyre emelkedő Magyarország – emelte ki Debreczeni László.

– Mit üzen ma nekünk 1956? – tette fel a kérdést Debreczeni László. – Azt, hogy ez a nép akkor tudott önmaga fölé magasodva csuda dolgokat véghez vinni, amikor cselekedeteit a nemzeti egység, a cselekvésre, önfeláldozásra kész szolidaritás szelleme hatotta át, s világos célt látott maga előtt. Ma tehát az a kötelezettségünk, hogy minden erőnkkel törekedjünk megteremteni a nemzet egységét, példamutatással sarkalljuk tettvágyát. Tegyük uralkodóvá az összefogás és a szolidaritás szellemét. A cél adott: a demokrácián, a hatékony gazdaságon, és a keresztény erkölcsiségen alapuló Európába integrált Magyarország.

1956. október 23-a szellemét a Déryné Vándorszíntársulat előadásával idézték meg. A megemlékezés végső akkordjaként a politikai, és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát. Az emlékezés virágait közösen helyezték el Mátrai Márta, háznagy, Debreczeni László, 56-os egyetemista, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője.

Ezután az egybegyűltek átmentek a Berzsenyi parkba, ahol A szabadság angyala szobornál a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatói adtak műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában