mi kerül az asztalra?

2017.10.12. 14:00

Tejföl, mely sohasem látott tejet – nem hamis, csak imitátum

A boltok polcain sokszor nem minden az, aminek látszik. Ám nem minden termék minősül hamisítványnak, vannak csupán imitátumnak minősülő élelmiszerek. A szakember szerint ezzel talán nem is lenne probléma, de az élelmiszer-imitátumokat is ugyanazon a polcon tartják a kereskedelemben, ahol valódi társaikat, így könnyen megtévesztik a vásárlókat.

Turbéki Bernadett

– Fiatalember, levenné nekem azt az olcsóbb mézet a polcról? – kérte az idős hölgy egy kaposvári hipermarketben a mellette vásárló férfitől. – Nénike, miért nem magyar termelőtől veszi a mézet? Ez az olcsóbb fajta kínai – válaszolta a férfi. – Ó, nekem mindegy, a kínai méhecskék is ugyanolyan mézet készítenek, mint a mieink – vélte a néni. – A külföldi mézekben nem bíznék a néni helyében – mondta a fiatalember, aki történetesen méhész. – Tessék csak elképzelni: lehet, hogy még méhecskét sem látott az a massza, amit felraknak a hajóra, és mire ideér, méz lesz belőle. Természetesen úgy, hogy valódi mézet kevernek hozzá, hogy fogyasztható legyen.

– A folyamatosan növekvő népesség élelmiszerellátása miatt jöttek létre az élelmiszeripar újításai – tájékoztatott Szente Viktória, a Kaposvári Egyetem Marketing és Kereskedelmi Tanszékének docense. – A szarvasmarhatartás sokkal költségesebbnek bizonyult, mint tejhez hasonló folyadékot előállítani növényi zsírok segítségével. Akinek az ár számít, annak gyakran fel sem tűnik, hogy mit vásárol. A termék neve ugyan különbözik a szokásos névtől, így a reggeli ital a tejtől, de ezek a fogyasztók számára nem, vagy csak nehezen beazonosíthatók.

Az íz hasonló, de az összetevő...

– Különösen igaz ez a tejföl és a frissföl szókapcsolatban – emelte ki Szente Viktória. – Érdemes odafigyelni a tejszínhab kedvelőinek is, mit vesznek le a polcról, mert a teljesen azonos formájú hab spray sem tartalmazza a tej értékes összetevőjét, hanem növényi zsírokból készül. Más országokban ezeket az élelmiszereket jellemzően elkülönítik egymástól, más hűtőkben kínálják, de hazánkban az elhelyezés közvetlenül egymás mellett történik, ami tovább nehezíti a választást. Az ízük egyébként egészen hasonló lehet, összetevők azonban mások. Például a tejben lévő vitaminokat és kalciumot nem tartalmazzák. Az energiatartalom ugyanaz, csupán a tápérték minimálisra csökken, nem közelíti meg az eredeti élelmiszer táplálkozásbiológiai hatását.

Fontos azonban kiemelni, hogy nem minden növényi zsír ártalmas, az olíva, a lenmag, a dió és a repce olaja például kifejezetten előnyös lehet. Ugyanígy fontos kiemelni, hogy az imitátumok is ellenőrzött, gyártásra engedélyezett alkotóelemekből készülnek. Az ál-tejtermékek alkotói a legfantáziadúsabbak, de az élelmiszeripar egyéb területein (például pizzafeltét, vagy pékek kedvence) is szerepelnek valódinak tűnő finomságok.

Vannak olyan termékek, amelyek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyre a fogyasztók először nem is gondolnának, például húskészítményekben levő szója, tej, amely az adott anyagra allergiásoknak jelenthet problémát. Ezért nekik különösen ajánlott az élelmiszerek címkéjének ellenőrzése, amelyen kötelezően feltüntetik az élelmiszert alkotó anyagokat, külön kiemelve az allergéneket.

A Kaposvári Egyetemen eddig is végeztek élelmiszeranalíziseket. Azt vizsgálták, mit tartalmaznak a különböző fogyasztási cikkek, ám tervezik, hogy néhány éven belül a fogyasztók megrendelésére is végeznek majd vizsgálatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában