Segítő szándék

2017.10.08. 15:30

Öngyilkosság: van kiút, még ha nem is mindig látjuk

Az elmúlt napokban számos olyan szomorú, tragikus esemény történt megyénkben és világszerte is, ami legtöbbünket traumaként ér. Az ilyen események feldolgozása nem kell, hogy egyedül történjen. Kaphatunk segítséget, nem kell egyedül megtalálnunk a reményt, a kiutat.

Barkóczy László

A média által közölt hírek ráerősíthetnek bizonyos lelki problémákra. Ezért is különösen fontos, hogy azt is eljuttassuk az emberekhez, hogy lehet megoldást találni a minket ért bajokra. – kezdi Várszegi Csilla pszichiáter, az INDIT Közalapítvány Somogy Megyei Addiktológia Ambulancia szakmai vezetője.

Nem példa nélküli, hogy az újságban olvasott, vagy televízióban látott események hatására megnő az öngyilkossági kísérletek száma. Ha az emberekhez eljuthat annak híre, hogy kaphat segítséget, hogy van hova forduljon a problémáival, akkor igazán hatékony segítséget tudunk nyújtani.

A napokban, a kőröshegyi völgyhídnál öngyilkosságba menekülő vállalkozó esete is rávilágít arra, hogy az elkeseredettség okozta beszűkült tudatállapot végzetes lépésre sarkallhatja az embert. Sajnos a legtöbben a mentális problémáikkal még mindig sokkal ritkábban fordulnak szakorvoshoz, mint ha valamilyen fizikai betegség tüneteit tapasztalják. Ráadásul nagyon sok esetben a környezet is lényegesen elutasítóbb az ilyen betegséget nyíltan felvállalóval szemben.

Ennek is lehetnek fokozatai. – folytatja a pszichiáter. – Olykor már az is segítség lehet, ha valaki tud beszélni a problémáiról a családjával, a barátaival. De ha minket keres fel, akkor egy részletes és alapos beszélgetést követően, határozzuk meg azt, hogy milyen további lépésekre van szüksége valakinek ahhoz, hogy újra megtalálja a kapaszkodókat az életében. Az érzelmi beszűkülés, a kedvtelenség, az alvásmintázat megváltozása, amikor valaki túl sokat, vagy túl keveset tud aludni hirtelen, egy jel lehet annak felismerésében, hogy valami nincs rendben velünk. De ilyen lehet az étkezési szokások megváltozása is, ha gyakran túlesszük magunkat, vagy épp sosincs étvágyunk. A céltalanság, reménytelenség, vagy épp a hirtelen támadt agresszív viselkedés is árulkodó lehet.

Számtalan dolog van, amit hordozunk magunkkal gyerekkorunk óta, és a mindennapi élet is rejt olyan veszélyeket, mely hatással lehet a lelki életünkre. A leggyakoribb okokról is beszélt a doktornő.

Az orvosi titoktartás miatt, a segítségre szorulók bizalommal fordulnak hozzánk. De van olyan is, hogy egyszerűen nincs kinek elmondani, mi az ami bánt bennünket. Ebben az esetben is tudják értékelni a hozzánk érkezők, ha meghallgatjuk őket, és számos lehetőség közül választunk annak érdekében, hogy lelki problémájukon változtassunk. Legnagyobb számban párkapcsolati, vagy munkahelyi problémák miatt keresnek fel bennünket. De az alkoholizmus, a drogfogyasztás is lehet egy ok, ami az embert egy lelki krízisig sodorja.

Annak felismerése, hogy mikor mikor kellene orvoshoz fordulni, elég változó lehet. Az emberek általában szeretik elrejteni az érzelmi kríziseiket, így kell egyfajta érettség ahhoz, hogy belássuk, problémánk van. De ahhoz is kell ez a képesség, hogy bizony ezeknek megoldásához olykor külső segítséget kell kapnunk. Ez nem szabadna, hogy szégyen legyen, ez egyszerűen így működik. Mint ahogy senki nem lát neki mondjuk egy gyomorfekélyt vagy törést maga gyógyítani.

A lelki egészséget sok dolog befolyásolhatja. – emeli ki Várszegi Csilla. – A minket érő negatív hatásokat mindannyian különböző mértékben és sebességgel dolgozzuk fel. A párkapcsolati, munkahelyi megpróbáltatásokon túl, a halálesetek az alkohol és a drogok is olyan tényezők, melyek negatív hatással lehetnek a lelki egészségünkre. De számos olyan dolog van, amivel kompenzálhatjuk ezeket a hatásokat. Ezek közül is a legfontosabb a közösség ereje. A család, a barátok és egyéb közösségek sokat tudnak segíteni abban, hogy levezessük a stresszt, kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De ugyanezt a cél szolgálja valamilyen sporttevékenység végzése is. Csak ne sajnáljuk az időt ezekre az emberi kapcsolatainkra, a rendszeres mozgásra, és az egészséges életmódra.

Bajban van és úgy érzi, nincs kiút?

Nincs kivel megbeszélnie a nehézségeit?

Az öngyilkosságot fontolgatja?

Van remény. Van segítség.

Hívjon bennünket:

SOS-ÉLET – öngyilkosság megelőző telefonszolgálat: 06-80/505-390

Este 7-től reggel 7-ig ingyenesen hívható mindennap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában