Mérföldkő

2024.04.30. 20:24

Kína magyarországi nagykövete: történelmi jelentőségű a kínai államfő budapesti látogatása

Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében, valamint fontos globális hatásokkal is jár - jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete sajtótájékoztatón.

MW

A kínai nagykövet sajtótájékoztatója a kínai elnök magyarországi látogatásáról

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án.

Hszi Csin-ping 2019 utáni első európai útja során Magyarország mellett érinti Franciaországot és Szerbiát. Kínai államfő utoljára 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon - mondta Gong Tao.

GONG Tao; SULYOK Tamás; HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
A kínai nagykövet sajtótájékoztatója a kínai elnök magyarországi látogatásáról
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az állami látogatáson Hszi Csin-ping Orbán Viktorral és Sulyok Tamással a kétoldalú kapcsolatok mellett a Kína-Európa viszonyról, valamint a két országot érintő nemzetközi és regionális kérdésekről folytat eszmecserét.

A nagykövet elmondta: Hszi Csin-ping látogatása egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával. A kínai elnök látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül - tájékoztatott.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre - mondta a diplomata.

Kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatok pragmatikus fejlődéséhez a politikai alapok biztosítottak, Kína és Magyarország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás fejlődési útját.

Kiemelte: az Egy övezet, egy út kezdeményezés egybeesett a magyar kormány Keleti Nyitás politikájával, és ennek keretében mindkét fél érdekelt az együttműködés elmélyítésében, újabb beruházásokban, amelyek kiterjednek az infrastruktúrára, érintik a telekommunikációt, a vegyipart, valamint a megújuló energia mellett az elektromosjármű-ipart, amelyek a gazdasági kapcsolatoknak adhatnak újabb lendületet - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta: a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése az Egy övezet, egy út kezdeményezés egyik zászlóshajó projektje. Ennek lezárultával a két főváros közötti utazási távolság 8 óráról 3 órára csökken. A BYD első európai gyárának kiválasztásában is fontos szempont volt Szeged földrajzi fekvése - tette hozzá.

A gazdasági kapcsolatokra kitérve elmondta, hogy Magyarország évek óta Kína első számú befektetési célpontja, és legnagyobb külkereskedelmi partnere az Európai Unió mellett.

A turisztikai kapcsolatokat segítheti, hogy márciustól vízum nélkül utazhatnak magyar turisták Kínába, továbbá a nyártól a két ország közötti közvetlen légi kapcsolatok száma 20-ra emelkedhet, ami a régiós országok között a legnagyobb.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy Peking a magyar soros uniós elnökségtől azt várja, hogy a magyar fél Kínával szemben racionális és pragmatikus politikára törekszik majd, és erre ösztönzi az Európai Unió többi államát. Hozzátette: Kína mindig hosszú távon tekint az Európával való kapcsolatra, és Magyarországhoz hasonlóan az összekapcsolódást és konnektivitást támogatja, ellenzi a blokkosodást, az ideológiai alapú megközelítést.

Emlékeztetett, hogy idén ünnepli alapításnak 20 évfordulóját a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. A diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából a következő hónapokban több kulturális rendezvényt tartanak - jelezte Gong Tao.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában