Melegség

2017.10.18. 06:40

Nagy rá az igény, sokan várják a szociális tűzifát

212 somogyi település mintegy 300 millió forintot nyert a szociális tűzifa pályázaton. A helyi képviselő testületek bírálják el az igényeket, átlagosan a lakosok 1-2 köbméter kemény fát kapnak. Pár hétre elegendő tűzifája van Kővári Ilonának. A kaposszerdahelyi nő közmunkásként dolgozik, így spórol, hogy csak esténként fűt be, mindössze egyszer rakja meg kályháját. Évek óta pályázik a szociális tűzifára, 1,5-2 köböt kapott eddig.

Góz Lilla

– Nagyon nagy segítség, körülbelül 1,5 hónapra elég, igaz vennem kell hozzá, de nem sokat. Nagyon drága a fa, nagyon össze kell húzni a nadrágot, hogy tudjak még vásárolni a kapott mennyiséghez- tette hozzá. Kaposszerdahely a kezdetek óta részt vesz a szociális tűzifaprogramban. Minden évben pályáznak tüzelőre – mondta el a település polgármestere.

– Meghatározott szorzószám alapján lehet kiszámolni, mennyi a rászorult ez adja meg a maximális igényelhetőséget. Kaposszerdahely esetében 85 köbméter, ezt a mennyiséget megfelelő önrésszel megigényeljük, idén 55 köbméterről a napokban érkezett meg az értesítés – tette hozzá Prépost László. A polgármester elmondta: az idei mennyiséget öt köbméterrel egészítik ki. Azt tervezik, hogy az ünnepekre mindenkihez kiszállítják. A jogosultak között vannak a háromgyerekes családok, 65 év feletti nyugdíjasok és a közmunkások is. Az önkormányzat öt százalék önrészt biztosít, továbbá a szállítási költségeket is állja. A környező településen, Szennában is várják már a tüzelőt. Közel egy millió forintot nyertek a szociális tűzifa programon – mondta el a település polgármestere.

– Nagyon fontosnak tartjuk azok, akiknek kevés a jövedelmük, hozzájuthassanak téli tüzelőhöz, idén több mint kilencszáz ezer forintra pályáztunk, amit el is nyertünk, de ez az 56 köbméter nem elég, mert sok hátrányos helyzetű család is él a faluban, ezt az önkormányzat ki fogja egészíteni 75 köbméterre – tette hozzá Salamon Gyula.

Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A belügyminisztériumi forrást az állami erdőgazdaságoknál költhetik el. Somogyban szinte minden településen a Sefag Zrt. biztosítja a száraz kemény fát. Idén Somogyban a legkisebb mennyiséget 71 ezer forint értékben Patca kapta, a legtöbbet pedig Nagybajom 6 millió forintot meghaladó értékben. A tűzifát legkésőbb 2018 február 15-éig kell kiszállítani, a legtöbb településen az ünnepekre időzítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában