nettó

2017.10.12. 09:00

Nőtt a somogyi bér, de még közel százezer forintra van a főváros

A régióban Tolna áll a legjobban a nettó bérek tekintetében, Baranya megye nagyon leszakadt, ám Somogyban valamelyest javult a helyzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első féléves statisztikája alapján nagyok a területi eltérések a bérekben.

Koszorus Rita

Az ország keleti és nyugati fele között nagy fizetésbeli eltérések vannak, de régión belül is nagy különbségek mutatkoznak. A KSH legújabb kiadványa szerint a havi nettó átlagkereset Somogyban 158 ezer forint. Baranyában valamivel kevesebbet, 156 ezer forintot, Tolnában pedig 179 ezer 357 forintot vihet haza egy dolgozó. – Ott az Atomerőmű döntően befolyásolja a béreket – magyarázta a különbség okait Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, Somogy megyei elnöke. – Baranya nagyon lecsúszott, ott a Dráva-mente nagyon szegény, az még a Rinya-menténél is szegényebb.

Győr-Moson-Sopron megyében sokkal jobb a helyzet, ott az átlagos nettó fizetés több mint 200 forint. A főváros viszi a prímet, ott 246 ezer forintnál is többet lehet keresni havonta. A leggyengébb havi nettó bért Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben élők kapják, előbbi esetében 149 ezer, utóbbinál pedig 148 ezer forint a dolgozók fizetése.

A 158 ezer forintos átlagfizetés azonban természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek ennyi a fizetése. – Ahhoz, hogy valaki Somogy megyében 158 ezer forintot keressen, ahhoz körülbelül 200-220 ezer forintot kell keresni – mondta Svajda József. – Ettől nagyon sok helyen messze vannak, főleg a kis- és középvállalkozásoknál. Ott a munkaügyi kapcsolatok nem is léteznek, mert a gazda a főnök és azt csinál a dolgozókkal, amit akar.

– Néhol nagyon aggasztó munkaügyi állapotok vannak – tette hozzá Svajda József. – Sok helyen zsebből fizetnek még mindig. – Nincsenek bejelentve a dolgozók és ami még szomorúbb, hogy őket nem is érdekli. Az állandó válasz erre az, hogy ő nem lesz beteg, amire annyi idős lesz, már nem lesz nyugdíj. Hozzátette: van, ahol hetente borítékban kapnak a dolgozók 24 ezer forintot. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy több cégnél sikerült a szakszervezetnek jelentős béremelést elérni.

– Kedvezően alakult az utóbbi időben a bérezés – mondta Svajda József. – Fizetések tekintetében Somogy megye az utolsó előtti helyről feljött a tizenharmadik helyre. Ebben nekünk is szerepünk volt. Az elmúlt három évben nem volt ritka az a vállalkozás, ahol 30-35 százalékos jövedelemnövekedést tudtunk elérni. Van olyan cégünk, ahol kétszer volt béremelés: nyáron meg év elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában