Karád

2017.10.01. 19:01

Szüreti mulatságon vigadt a falu apraja, nagyja

Meghatározó esemény a falu életében a szüret. A településen építenek a néphagyományokra, egyre nagyobb szerep jut a népművészetnek, így elmondható, hogy a karádi hímzés, a tánc, a zene ismételten belekerül a megye, sőt az ország vérkeringésébe. A karádi szüreti mulatság és felvonulás fontos része ennek.

Kovács Gábor

– Túl vagyunk a nyári viharkárokon, szerencsére a jótékonysági falunapnak és a rengeteg felajánlásnak is köszönhetően sikerült rendezni a károsultak helyzetét, így nagy örömmel tekintett a falu a szüreti felvonulás elé – mondta Schádl Szilárd polgármester. – Immáron a hatodik évben rendeztük meg ezt a polgármesterségem idején. Minden évben egyre több lovasfogat indul, Karádról most nyolc képviseltette magát, emellett kistraktorokkal, kisbuszokkal is csatlakoztak. A környező községekből ellátogattak hozzánk, illetve a településről elszármazottak is visszatérnek ilyenkor.

– Összesen 49 utca van Karádon, s húsz utcában megállt a menet – tette hozzá. – A lakók vendégül látták a felvonulókat, a táncosok és a muzsikusok egy kis műsort adtak elő annak a tiszteletére, hogy megvendégelik őket újborral, pogácsával, süteménnyel. Közben a kisbíró tréfásan kidobolta a falu híreit. A Vásártéren található kőkeresztnél Nikli Zsolt plébános megáldotta az újbort. A borszentelés után a feldíszített sportcsarnokban szüreti bált tartottunk. Az idén új, egy harmadik csoportot kellett az óvodában indítanunk, most 59 gyermek jár az óvodába. A bálban a tombola lebonyolítását az óvónőkre bíztam. Az összes felajánlás az óvoda kasszájába folyt be, ezzel is lehetőséget biztosítva, hogy játékokat, fejlesztő eszközöket szerezzenek be.

A szüreti mulatság megmozgatta az egész falut, a helyiek 30-35 tréfás bábut készítettek szövetből, és kihelyezték az utcákra, így várták a felvonulókat egy kis muzsikálásra, eszem-iszomra.

– Régen is lovasfogatokkal járták a falut a szüretelők, de akkor még voltak csőszlányok és csőszlegények, akik a szüreti bálban felaggatott szőlőkoszorút vigyázták. Ha valaki szőlőt csent el, pénzzel, tánccal, vagy tréfás feladattal lehetett kiváltani – mondta Szukits Sándorné, az egyedülálló karádi hímzést feltámasztó hímzőkör vezetője. – Az idei szüreten két zenekar is húzta a talpalávalót: a helyi Dió banda, és a tordasi Gatyamadzag zenekar, akik a Röpülj pávából is ismertek. A hímzésekkel nemrég Budapesten jártunk a Magyar Értékek napján, ahol a balatonendrédi csipkeverőkkel együtt mi képviseltük Somogyot.

– A régi szüreteken is végigjártuk a falut – emlékezett Kreka József, akit Együd Árpád tanított táncra, és a Balaton Táncegyüttessel országos versenyen is indult, a szüreteken is táncolt fiatal korában. – Karádon sokan termesztenek szőlőt, jó minőségű bort állítanak elő, országos borversenyeken is kapnak elismerést.

A szüreten a gyerekek is beöltöztek népviseletbe, nagyon sokan táncoltak. A helyiek szerint ilyenkor jól érzik magukat, miközben a hagyomány beléjük ivódik. Sokan ezt a foglalkozást is választják, ilyen irányú középiskolába, főiskolába mennek, továbbviszik a karádi örökséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában