nyílt nap

2017.10.11. 17:30

Több millió informatikus hiányzik az európai munkaerőpiacról

Országosan huszonkettőezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, Európában pedig több millió.

K.G.

Száznyolcvan továbbtanulni szándékozó fiatal jött el a Kaposvári Szakképző Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma rendezvényére. Ezúttal főként a megyeszékhelyről és környékéről érkeztek, a vidékieknek a kamara (SKIK) szervez majd később látogatást.

– Szakmacsoportokra bontottuk a tevékenységeinket, a fiatalok játékos feladatokon keresztül bepillantást nyerhetnek a közgazdasági, az informatikai, a logisztikai és az ügyviteli szakmák érdekességeibe – mondta Keczeli László tagintézményvezető. – A gyerekek kipróbálhatták a gyorsírást, LEGO-robot bemutatót láthattak. A nyílt napra nemcsak a felvételizőket vártuk, hanem az érdeklődőket is, mert az a tapasztalatom, hogy a fiatalok 70 százaléka még nem tudja, mit akar. Pedig a pályaválasztás gyakran egy életre szól, ezért tartunk szülői értekezletet.

– Érzékelünk már egy kis elmozdulást a szakmák felé, bár a kétkezi munkának sokáig nem volt igazán becsülete hazánkban – tette hozzá Keczeli László. – Mostanában azonban egyre többen ismerik fel, hogy csak érettségivel nem jut messzire valaki, ha nem tanul tovább. Igyekszünk népszerűsíteni az informatikát, mert országosan 22 ezer szakember hiányzik erről a területről, Európában pedig több millió. A logisztika is egy izgalmas pálya, mert a közeljövőben indulhatnak majd el az önvezető autók, és a robottechnika fejlődése robbanásszerűen jelentkezhet majd ebben az ágazatban, átalakítva a hagyományos szakmák körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában